Нідерланди ускладнюють інтеграцію України в ЄС

20 Apr, 2013 | |

GeoWeb Геополітична павутинаПодія

26 березня 2013 року група «Громадянський форум» з Нідерландів передала до національного парламенту петицію із 56 тисячами підписів (що значно більше, ніж необхідні 40 тисяч) щодо проведення в країні референдуму про участь Нідерландів у процесах політичної інтеграції країн Євросоюзу. Після того як парламентська комісія перевірить підписи, нижня палата парламенту має вирішити, чи буде проведений референдум, і якщо так – то коли.

 

 

Аналіз ситуації

Кампанія із проведення референдуму для перегляду відносин Нідерландів та ЄС вказує на існування певного скептицизму основних держав-членів Євросоюзу щодо подальшої долі європейської інтеграції та розширення ЄС. Аналітики групи глобальної розвідки Geostrategy вважають за потрібне вказати на те, що так званий євроскептицизм – не нове явище для Голландії та інших європейських держав, однак поглиблення внутрішньої кризи разом із зростанням нагляду із Брюсселю за внутрішніми процесами в країнах ЄС можуть значно посилити це явище. У такому разі перспективи України підписати у 2013 році можуть бути додатково ускладнені.

 

Нідерланди – держава у центрі Європи, яка значною мірою залежить від зовнішньої торгівлі, основна доля якої припадає на ринок Євросоюзу. А це означає, що уряд Нідерландів має балансувати між необхідністю посилення економічної співпраці в межах ЄС та опозицією до подальшої політичної інтеграції всередині Євросоюзу.

 

 

Євроскептики на стежці війни

Нідерландська група «Громадянський форум» розпочала свою «антиєєсівську кампанію» буквально через кілька тижнів після заяви Прем’єр-міністра Великобританії Девіда КЕМЕРОНА у січні 2013 року щодо проведення референдуму про відносини Сполученого Королівства та ЄС після виборів 2015 року. Нагадаємо, що Девід КЕМЕРОН заявив про наміри Великобританії повернути собі повноваження, раніше передані до Євросоюзу. При цьому британський політик чітко підкреслив: у разі, якщо не вдасться переглянути відносини по лінії Великобританія - ЄС, то у Великобританії буде проведений референдум щодо подальшого членства країни в Євросоюзі.

 

Ініціатива «Громадянського форуму» поки що так різко питання не ставить. Група лише вимагає проведення консультацій із громадянами через референдум перед тим, як вирішуватимуться питання про поглиблення політичної інтеграції всередині ЄС. У той же час група підтримує існування торгового союзу в рамках ЄС, але різко виступає проти подальшої політичної інтеграції. Група вважає, що нинішні плани політичної інтеграції сформульовані європейською елітою, яка не є достатньо легітимною. Крім того, члени групи критикують зростання впливу Брюсселю на державну політику країн-членів ЄС у сфері бюджету, податків та міграції.

 

Враховуючи слабкість євро скептиків у парламенті Нідерландів, аналітики Geostrategy передбачають, що згадана ініціатива навряд чи отримає підтримку законодавчого органу країни. Проте група має намір почати збір 300 тисяч підписів, яких має бути достатньо для обов’язкового проведення консультативного референдуму.

 

Євроскептицизм довго був звичною рисою голландської політики.

 

Нідерланди не бажають поступатись суверенітетом, і, як і інші маленькі держави, бояться посилення впливу таких великих держав як Німеччина та Франція. Більше того, як країна із розвиненою економікою, Нідерланди не хочуть бути втягнутими у постійну підтримку бідніших країн Євросоюзу. Протягом останніх років Голландія була одним із найбільших союзників Німеччини в питаннях змушення країн Південної Європи застосувати жорсткі заходи економії.

Поки не зрозумілим залишається питання про те, чи стане «Громадянський форум» повноцінною партією. В Нідерландах основними євроскептиками впродовж довгого часу були ліва Соціалістична партія та права Партія Свободи. Соціалісти в основному виступають проти централізації бюджету, у той час як Партія Свободи і особливо її лідер Геерт ВІЛЬДЕРС використовує анти-імміграційну риторику та закликає уряд Нідерландів вийти із зони Євро. Однак, не зважаючи на високі передвиборчі рейтинги, обидві партії програли парламентські вибори у 2012 році, послабивши тим самим євроскептичні настрої у парламенті Нідерландів.

 

Стратегія Уряду Нідерландів

Хоча уряд Нідерландів не підтримує ідеї цього референдуму, його політика загалом співпадає із політикою Лондону щодо того, що ЄС має бути реформований для підвищення демократичної легітимності. Опитування, проведене у березні 2013 року на замовлення «Громадянського фронту», показало, що населення Нідерландів виступає проти подальшої передачі національних повноважень до Євросоюзу.

Однак, у аналітиків Geostrategy існують усі підстави вважати, що уряд Нідерландів не хоче проводити референдум щодо членства країни в ЄС і ставити таким чином під сумнів членство країни в Євросоюзі.

 

Економічне процвітання Нідерландів – одного із засновників ЄС – напряму залежить від торгівлі та рівня економічної інтеграції з іншими державами Євросоюзу.

 

Насправді, голландці дуже зацікавлені в євроінтеграції, оскільки від цього залежить їх економічне процвітання. Саме тому Нідерланди беруть участь у фінансовій допомозі країнам, що перебувають у найбільш кризовому становищі, не зважаючи на критику цих заходів.

Однак, поглиблення кризи в самих Нідерландах та подальша інтеграція продовжать посилювати скептичні настрої всередині країни. Порівняно із іншими державами-членами ЄС, безробіття в Нідерландах залишається низьким, хоча й поступово зростає. За даними Євростат, у лютому 2013 року безробіття досягло 6,2% - найвищої відмітки за останні 15 років. Голландська економіка перебуває у кризі, і уряд вживає заходів економії для того, щоб втримати дефіцит бюджету на рівні 3% ВВП як того вимагає ЄС.

 

Висновки

Такі скептичні настрої населення Євросоюзу, безумовно, відображаються на діях європейських політиків, які працюють над розширенням в середньостроковій перспективі «європейського клубу» за рахунок нових Східноєвропейських держав, у першу чергу – України та Молдови. Небезпечним, на думку аналітиків Geostrategy, також є те, що окремі політичні сили в Україні, які прагнуть зірвати підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у листопаді 2013 року, вдало використовують згадані тимчасові труднощі Євросоюзу. Такі прихильники пострадянського курсу як Віктор МЕДВЕДЧУК та Анатолій ОРЕЛ все частіше вказують громадянам України на те, що Європа – це криза та безнадія, а Митний Союз – процвітання та перспектива.

У цьому зв’язку важливим є розуміння для 46 мільйонів українських громадян геополітичних перспектив, які відкриває для України Угода про асоціацію з Євросоюзом (доступ до передових технологій, можливість безперешкодно їздити в Європу, перспективи отримання європейської освіти, будівництво інфраструктури – у першу чергу доріг – за європейськими стандартами, збереження навколишнього середовища, доступ до програм допомоги ЄС тощо).

У той же час, зациклення на ситуативних труднощах всередині ЄС є нерозумним кроком, оскільки з будь-яких внутрішніх криз та конфліктів Європа завжди виходила сильнішою та проціваючою.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки:

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.