Польща, Білорусь: якою буде стіна між країнами

17 Dec, 2021 | |

Польща після найгострішої мігрантської кризи у своїй історії починає будувати величезну стіну з Білоруссю - витратить на неї майже пів мільярда доларів.

Міграційна криза й загострення ситуації на польсько-білоруському кордоні є одним з найбільших викликів для сучасної Польщі.

Постійні спроби близькосхідних мігрантів з території Білорусі нелегально потрапити, а нерідко й силою прорватися до країн Євросоюзу, змусили владу шукати нових вирішень проблеми й посилювати захист державного кордону, який одночасно є і зовнішнім кордоном ЄС.

У жовтні польський парламент ухвалив закон про стіну вздовж польсько-білоруського кордону. Його підписав президент Анджей Дуда, а в середині грудня проєкт мають офіційно запустити та підписати угоду з підрядниками.

З державного бюджету на будівництво огорожі виділять понад 400 мільйонів доларів. Проєкт мають завершити до літа.

Вартість стіни - 1 млрд 615 млн злотих (понад 400 млн доларів), з яких на будівництво самого паркану піде 1,5 мільярда злотих, решта - на технічне оснащення.

Висота стіни - 5,5 м, довжина - до 180 км і загальної протяжності кордону у 398 км. Це частина кордону, яка не проходить по річці Буг.

На неї піде понад 50 тисяч тонн сталі.

Огорожа буде активною, а це означає, що її обладнають спеціальним кабелем виявлення руху, який буде сигналізувати про будь-які спроби нелегально перетнути кордон.

Про будь-які спроби виходу на прикордонну смугу або порушення огорожі буде повідомлятися в центри спостереження, де оператори чергуватимуть цілодобово. Крім того, охорону кордону посилять додатковою групою з 750 силовиків.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський:

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.