Польща, Білорусь: якою буде стіна між країнами

17 Dec, 2021 | |

Польща після найгострішої мігрантської кризи у своїй історії починає будувати величезну стіну з Білоруссю - витратить на неї майже пів мільярда доларів.

Міграційна криза й загострення ситуації на польсько-білоруському кордоні є одним з найбільших викликів для сучасної Польщі.

Постійні спроби близькосхідних мігрантів з території Білорусі нелегально потрапити, а нерідко й силою прорватися до країн Євросоюзу, змусили владу шукати нових вирішень проблеми й посилювати захист державного кордону, який одночасно є і зовнішнім кордоном ЄС.

У жовтні польський парламент ухвалив закон про стіну вздовж польсько-білоруського кордону. Його підписав президент Анджей Дуда, а в середині грудня проєкт мають офіційно запустити та підписати угоду з підрядниками.

З державного бюджету на будівництво огорожі виділять понад 400 мільйонів доларів. Проєкт мають завершити до літа.

Вартість стіни - 1 млрд 615 млн злотих (понад 400 млн доларів), з яких на будівництво самого паркану піде 1,5 мільярда злотих, решта - на технічне оснащення.

Висота стіни - 5,5 м, довжина - до 180 км і загальної протяжності кордону у 398 км. Це частина кордону, яка не проходить по річці Буг.

На неї піде понад 50 тисяч тонн сталі.

Огорожа буде активною, а це означає, що її обладнають спеціальним кабелем виявлення руху, який буде сигналізувати про будь-які спроби нелегально перетнути кордон.

Про будь-які спроби виходу на прикордонну смугу або порушення огорожі буде повідомлятися в центри спостереження, де оператори чергуватимуть цілодобово. Крім того, охорону кордону посилять додатковою групою з 750 силовиків.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.