Реакція лідерів світу на спробу замаху на кандидата в президенти США Д. Трампа.

14 Jul, 2024 | |
tram

Станом на середину дня неділі, 14 липня, лідери провідних країн світу оприлюднили свою позицію щодо спроби замаху на Д.Трампа, засудивши цей напад.

Президент Джо Байден у суботу заявив, що "всі повинні засудити" ймовірний замах на колишнього президента Дональда Трампа.

Звертаючись до нації приблизно через дві години після замаху, Байден сказав, що відчуває полегшення від того, що Трамп, за повідомленнями, "почувається добре". Він сказав, що не зміг додзвонитися до Трампа до свого виступу, але Білий дім повідомив, що він говорив з Трампом через кілька годин.

"Ми не можемо допустити, щоб це відбувалося, - сказав Байден. "Думка про те, що в Америці існує насильство в такому вигляді, просто нечувана".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо написав в мережі X, що йому боляче від стрілянини, і він думками з Трампом, тими, хто був на заході, і всіма американцями.

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва у мережі X зазначив, що напад має бути "рішуче засуджений" усіма захисниками демократії та діалогу в політиці, назвавши інцидент неприйнятним.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор засудив напад на Х і заявив, що "насильство є ірраціональним і негуманним".

Президент Венесуели Ніколас Мадуро, який має ворожі стосунки з Трампом, під час передвиборчого заходу, що транслювався на державному телебаченні, заявив, що бажає йому якнайшвидшого одужання: "Нехай Бог благословить народ Сполучених Штатів і дарує йому мир і спокій. Ми були супротивниками, але я бажаю президенту Трампу здоров'я і довгих років життя, і я відкидаю цей напад".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив на каналі X: "Ми з Сарою були шоковані очевидним нападом на президента Трампа. Ми молимося за його безпеку і якнайшвидше одужання".

Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало заяву, в якій говориться "Голова КНР Сі Цзіньпін висловив своє співчуття і солідарність з колишнім президентом США Дональдом Трампом після стрілянини на мітингу в Пенсильванії".

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе засудив замах на вбивство як непрощенну атаку на спільні демократичні цінності США та Австралії.

Президент Єгипту Абдельфаттах ас-Сіссі висловив стурбованість і підкреслив, що його країна засуджує напад у своїй заяві.

"Я висловлюю свої побажання якнайшвидшого одужання Трампа і відновлення виборчих кампаній в США в мирній і здоровій атмосфері, вільній від будь-яких аспектів тероризму, насильства або ненависті", - сказав він.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив в ефірі телеканалу X, що він глибоко стурбований "нападом на мого друга".

Президент Південної Кореї Юн Сок Йол заявив в ефірі Х, що він шокований "огидним актом" політичного насильства. Він додав, що народ Кореї солідарний з американцями.

Президент Тайваню Лай Чінте побажав Трампу якнайшвидшого одужання і сказав, що його думки і молитви з Трампом в день Х. Він сказав, що політичне насильство в будь-якій формі ніколи не є прийнятним "в наших демократіях" і висловив свої співчуття жертвам.

На спробу замаху вже відреагували європейські лідери, які висловили симпатію Дональду Трампу і засудили перехід передвиборчої кампанії в США до насильства.

Так, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що "політичному насильству немає місця в демократії", а президент Франції Еммануель Макрон написав, що "це трагедія для наших демократій".

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні також зробила допис мережі X:

"Висловлюю йому свою солідарність і найкращі побажання якнайшвидшого одужання, з надією, що в наступні кілька місяців виборчої кампанії діалог і відповідальність візьмуть гору над ненавистю і насильством".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у дописі на X назвав напад "підлим":

Напад на кандидата в президенти США Дональда Трампа є підлим. Я бажаю йому якнайшвидшого одужання. Мої думки також з тими, хто постраждав від нападу. Такі акти насильства загрожують демократії".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також засудив напад.

Президент Іспанії Педро Санчес написав на X:

"Я хочу висловити своє найрішучіше засудження нападу, якого зазнав Дональд Трамп під час мітингу в Пенсильванії. Насильству і ненависті немає місця в демократії. Бажаю якнайшвидшого одужання колишньому президенту Трампу та іншим постраждалим, а також висловлюю щирі співчуття родині загиблого».

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск написав, що "насильство ніколи не є відповіддю на політичні розбіжності в демократії".

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який сам став мішенню замаху в травні, написав у Facebook: "Це копія сценарію. Політичні опоненти Трампа намагаються його зупинити. Коли їм це не вдається, вони підбурюють громадськість, поки якийсь бідолаха не візьметься за зброю".

Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив у соціальній мережі X, що він шокований цим замахом і побажав Трампу швидкого і повного одужання.

"Політичному насильству немає місця в нашому суспільстві! Мої думки з усіма жертвами цього нападу!" - сказав він.

Прем'єр-міністр Великобританії Кейр Стармер також засудив напад.

Кремль заявив у неділю, що адміністрація президента США Джо Байдена створила навколо кандидата в президенти Дональда Трампа атмосферу, яка спровокувала напад на нього.

"Атмосфера, яка була створена цією адміністрацією, була створена під час політичної боротьби, атмосфера навколо кандидата Трампа, саме вона спровокувала те, з чим сьогодні зіткнулася Америка. Після численних спроб прибрати кандидата Трампа з політичної арени, використовуючи спочатку юридичні інструменти, такі як суди, прокуратура, спроби політичної дискредитації і компрометації кандидата, для всіх зовнішніх спостерігачів було очевидно, що його життя в небезпеці", - прокоментував Дмитро Пєсков.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?