Гонконг: кандидати від опозиційних рухів і партій здобули переконливу перемогу на виборах

25 Nov, 2019 | |

Кандидати від опозиційних рухів і партій в Гонконзі здобули переконливу перемогу на виборах до районних рад депутатів 18 округів Гонконгу 24 листопада . Як випливає з попередніх результатів, прихильники опозиційного табору отримали 396 з 452 місць (майже 90%) - більше, ніж будь-коли. Проурядовий блок раніше контролював близько 75% місць у місцевих радах.

Експерти вказують, що результат волевиявлення має в основному символічне значення, оскільки міська рада насправді не має реальної політичної влади. Депутати місцевої ради не можуть приймати закони або важливі рішення. Вони консультують уряд Гонконгу і вносять пропозиції про поліпшення життя в конкретних районах. Однак переможці місцевих виборів отримують представництво в 1200-місцевому виборчому органі, який кожні 5 років обирає главу уряду Гонконгу. До теперішнього моменту перемогу завжди здобував кандидат, якого підтримував офіційний Пекін.

Явка на перших виборах після початку масових протестів склала 71%, кількість тих, хто проголосував оцінюється в 2,9 млн чоловік. На минулих виборах у 2015 році явка була на рівні 47%. Коментатори розглядають вибори як випробування підтримки голови адміністрації Керрі Лем, ставлениці Пекіна, за діями якої пильно стежили учасники протесту.

Платформа продемократичних опозиційних рухів, заявила, що її завдання - донести до Пекіна голос людей, які протестували в Гонконзі в останні місяці.

На 452 парламентських крісла претендувало понад тисячу кандидатів. Ще 27 крісел виділили представникам не урбанізованих районів Гонконгу. До виборів більшість крісел було у пропекінскіх кандидатів. Біля деяких виборчих дільниць бачили поліцейських, але вони намагалися не попадатися на очі. "З огляду на нинішню складну ситуацію, рада відзначити, що вибори пройшли у відносно спокійній і мирній обстановці", - прокоментувала голова адміністрації Керрі Лем після закриття дільниць.

Вона зазначила, що уряд Гонконгу поважає результати виборів. "Я звернула увагу на те, що багато хто трактує результати виборів як відображення невдоволення населення ситуацією в суспільстві і іншими глибокими питаннями. Уряд спеціального району готовий уважно вислухати думку жителів і серйозно переосмислити ситуацію", - заявила Лем.

Міністр закордонних справ КНР Ван І сказав, що Гонконг залишається китайським незалежно від результатів місцевих виборів і закликав дочекатися остаточних підсумків голосування.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Франція готова до переговорів з Путіним

Жан-Марк Эро
Жан-Марк Эро
Міністр закордонних справ Франції

Франція готова до переговорів з В.Путіним, однак жодного політичного рішення за участю Б.Асада не буде. Наразі необхідним є відновлення переговорів для забезпечення політичного переходу на основі резолюції 2254 Ради Безпеки ООН.

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.