Румунія: Нова Національна стратегія оборони дратує Росію

16 Jul, 2020 | |

Нова  Національна стратегія оборони Румунії на  2020-2024 затверджена парламентом 30 червня, забезпечує більш чітку та детальну оцінку зміни середовища безпеки, в якому знаходиться Румунія.

Забезпечення національної безпеки визначено у восьми напрямках: дипломатія, оборона, громадський порядок, інформаційна безпека та контррозвідка, економічний та енергетичний аспект, управління кризовими ситуаціями та цивільний захист, екологічна безпека, освітній аспект, охорона здоров'я, та соціально демографічна стабільність

Розглянемо оборонну складову. Румунія довгий час була надійним союзником США та новим регіональним центром НАТО в Чорноморському регіоні. Країна вкладає кошти в модернізацію свого обладнання, і співпрацює з США та НАТО для збільшення своєї військово-морської присутності, вдосконалює командування та сприяє регіональній співпраці з союзниками та партнерами.
Російське військове нарощування та агресивні дії в Чорноморському регіоні, використання так званих "гібридних" інструментів та погіршення умов безпеки в східному сусідстві з НАТО та Західних Балканах - одні з причин, чому Чорноморський регіон є стратегічно важливим для Румунії та трансатлантичної спільноти. 
Стратегія вказує на дестабілізуючі дії Росії в Чорноморському регіоні. І це відразу викликало реакцію Росії.

"Очевидно, нова версія румунської стратегії буде використана для посилення військової присутності США та НАТО в Чорному морі. Таким чином, Бухарест, замість того, щоб заявити про себе незалежно, як вони пишуть, "як постачальник стабільності" , вносить власний внесок у подальше зростання напруженості та недовіри в регіоні ", - сказала речник МЗС Росії Захарова

Румунія також має на меті поглибити аспект безпеки стратегічного партнерства зі США, в тому числі шляхом збільшення присутності США в Румунії. У цьому відношенні Румунія має важливе значення для підняття стратегічного пріоритету Чорноморського регіону через укріплення Східного флангу НАТО. Поглиблення стратегічних партнерських відносин з регіональними партнерами - особливо Україною та Грузією в галузі військово-морського співробітництва та обміну розвідками - призведе Альянс до підвищення регіональної безпеки.
Румунія бере конкретні зобов’язання підтримувати поріг оборонних витрат до 2027 року, включаючи виділення мінімум 20% бюджету на придбання та щонайменше 2% на дослідження, розробки та інновації.
NDS 
Інвестиції США та Західної Європи в економічний розвиток Румунії, особливо в транспортні та енергетичні мережі, будуть центральними як для національної, так і для регіональної безпеки, тоді як Ініціатива "Три моря" - спрямована на покращення дорожньої та залізничної інфраструктури - та посилення військового транспортного потенціалу річки Дунай сприяють військовій мобільності .

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

Уільям Дроздяк (William Drozdiak)
Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки: