СА, ОАЄ, рф: чому путін літав на Близький Схід

08 Dec, 2023 | |

6 грудня 2023 року Путін під охороною чотирьох російських винищувачів Су-35С прилетів в ОАЕ, звідки ввечері відправився в Саудівську Аравію. Обидві країни не визнають юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в Гаазі, який в березні видав ордер на арешт Путіна за обвинуваченням у воєнних злочинах в Україні.

Путін практично не виїжджає з Росії після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Він їздив в Іран, де Кремль купляє дрони для бомбардування українських міст, і в Китай, від якого усе більше залежить російська економіка під західними санкціями.

На саміт БРІКС+ в Південну Африку, яка підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду, Путін не поїхав. На сімейному фото лідерів "анти-Заходу" під китайським крилом місце російського президента зайняв його міністр іноземних справ Лавров.

Після цієї неприємності Путін з'їздив в Китай, і ось тепер - візит на Близький Схід, який покликаний, серед усього іншого, змити з російського президента ярлик ізгоя на світовій арені та показати, що в Росії є видатні партнери, крім традиційних друзів, от як Китаю, Ірану, Північної Кореї та Білорусі.

Після нападу на Україну Емірати перетворилися в центр російської ділової активності та міжнародної торгівлі. Туди з Європи перебралися російські нафтові трейдери, через Дубай рікою полилися російські гроші, там осіло багато бізнесменів та їхніх сімей, що виїхали з країни після початку війни.

Візит цей необхідний не тільки путіну.

ОАЕ стараються закріпити за собою статус нової Швейцарії - нейтральної і багатої країни, магніту для торговців та фінансистів усього світу. Емірати дружать з усіма і тому являються відмінним місцем для міжнародних зустрічей, ярмарків, і - якщо знадобиться - мирних перемовин.

Якраз в ці дні в Дубаї проходить головний щорічний кліматичний саміт ООН, до якого прикута увага світу. Частина цієї уваги дістанеться Путіну, хоча його візит ніяк з СОР28 не пов'язаний.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.