СА, ОАЄ, рф: чому путін літав на Близький Схід

08 Dec, 2023 | |

6 грудня 2023 року Путін під охороною чотирьох російських винищувачів Су-35С прилетів в ОАЕ, звідки ввечері відправився в Саудівську Аравію. Обидві країни не визнають юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в Гаазі, який в березні видав ордер на арешт Путіна за обвинуваченням у воєнних злочинах в Україні.

Путін практично не виїжджає з Росії після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Він їздив в Іран, де Кремль купляє дрони для бомбардування українських міст, і в Китай, від якого усе більше залежить російська економіка під західними санкціями.

На саміт БРІКС+ в Південну Африку, яка підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду, Путін не поїхав. На сімейному фото лідерів "анти-Заходу" під китайським крилом місце російського президента зайняв його міністр іноземних справ Лавров.

Після цієї неприємності Путін з'їздив в Китай, і ось тепер - візит на Близький Схід, який покликаний, серед усього іншого, змити з російського президента ярлик ізгоя на світовій арені та показати, що в Росії є видатні партнери, крім традиційних друзів, от як Китаю, Ірану, Північної Кореї та Білорусі.

Після нападу на Україну Емірати перетворилися в центр російської ділової активності та міжнародної торгівлі. Туди з Європи перебралися російські нафтові трейдери, через Дубай рікою полилися російські гроші, там осіло багато бізнесменів та їхніх сімей, що виїхали з країни після початку війни.

Візит цей необхідний не тільки путіну.

ОАЕ стараються закріпити за собою статус нової Швейцарії - нейтральної і багатої країни, магніту для торговців та фінансистів усього світу. Емірати дружать з усіма і тому являються відмінним місцем для міжнародних зустрічей, ярмарків, і - якщо знадобиться - мирних перемовин.

Якраз в ці дні в Дубаї проходить головний щорічний кліматичний саміт ООН, до якого прикута увага світу. Частина цієї уваги дістанеться Путіну, хоча його візит ніяк з СОР28 не пов'язаний.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.