ЄС: економічне зростання перевищило очікування

30 Apr, 2024 | |

Економічне зростання в єврозоні перевищило очікування економістів у першому кварталі року, тоді як річний рівень інфляції за квітень продемонстрував стабільні показники порівняно з попереднім місяцем. Це призупинило низхідну тенденцію, що почалася в січні, але також дало деякі обнадійливі ознаки очікуваного зниження ставки Європейським центральним банком (ЄЦБ) у червні.

За попередніми даними Євростату, опублікованими у вівторок, річне зростання ВВП єврозони досягло 0,3% у першому кварталі 2024 року порівняно з попереднім кварталом 2023 року. Це становить значне поліпшення у порівнянні з попереднім зниженням на 0,1% і перевершує прогнози економістів, які очікували зростання на рівні 0,1%. Також це є найвищим показником зростання з третього кварталу 2022 року.

Останні дані статистичного управління Європейського Союзу вказують на те, що загальний гармонізований індекс споживчих цін (HICP) утримується на рівні 2,4% в річному вимірі, що відповідає прогнозам. Річний рівень базової інфляції, який виключає енергоносії та продовольчі товари, знизився з 2,9% у березні до 2,7% у квітні, що є трохи вище за очікуване зниження до 2,6%. Однак, це вже дев'ятий місяць поспіль, коли спостерігається зниження річних базових темпів інфляції в єврозоні.

У Європейському Союзі зростання ВВП склало 0,3% у першому кварталі 2024 року у порівнянні з попереднім кварталом, що є прискоренням відносно попереднього стабільного показника. Ірландія показала найбільше зростання серед держав-членів з показником +1,1% відносно попереднього кварталу, за нею слідують Латвія, Литва та Угорщина з приростом на +0,8%. Швеція стала єдиною країною-членом, де було зафіксовано спад на -0,1% у порівнянні з попереднім кварталом.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.