ЄС створить нову систему кіберзахисту

30 Oct, 2021 | |
cyber

У жовтні 2021 року Рада Європейського Союзу ухвалила Висновки, в яких запропонувала інституціям ЄС та державам-членам продовжувати розвивати систему управління кризовими ситуаціями у сфері кібербезпеки, у тому числі шляхом подальшого вивчення потенціалу Спільного кібер-підрозділу (Joint Cyber Unit). Мета цієї ініціативи полягає в об’єднанні потенціалу вже створених механізмів кіберзахисту в одну інтегровану систему, здатну захистити критичну інфраструктуру Євросоюзу та його держав-членів.

Процес підготовки зі створення Спільного кібер-підрозділу розпочався у червні 2021 року, коли Європейська Комісія презентувала відповідну пропозицію. В Брюсселі розраховують на те, що JCU має стати своєрідною новою платформою, покликаною зміцнити співпрацю між інституціями Євросоюзу, агенціями, органами ЄС та відповідними інституціями держав-членів, відповідальними за питання кібер-безпеки.

У жовтні було зроблено черговий крок на цьому напрямку. Євросоюз окреслив прагнення консолідувати існуючі інституційні спроможності у сфері кібербезпеки, а також підкреслив важливість виявлення потреб у забезпеченні кращого обміну інформацією всередині Євросоюзу та між підрозділами, які займаються кібербезпекою. Така робота має сприяти підготовці чіткого переліку цілей та пріоритетів майбутньої діяльності JCU, а також забезпечити поетапний, прозорий та інклюзивний процес, необхідний для підвищення ефективності діяльності підрозділів, які у межах інституцій Євросоюзу відповідають за кібербезпеку.

При формуванні параметрів майбутньої діяльності JCU окрема увага приділятиметься шляхам уникнення дублювання у діяльності національних та ЄСівських підрозділів, відповідальних за забезпечення кібербезпеки. Це важливо, оскільки станом на сьогодні інфраструктура відповідних підрозділів у рамках інституцій Євросоюзу та в державах-членах є доволі розгалуженою і тому потребує кращої взаємодії.

Загалом при наявній розгалуженій системі з питань кібербезпеки очевидними і зрозумілим бажанням Євросоюзу є продовження розбудови всеосяжної та ефективної системи управління кризовими ситуаціями у сфері кібербезпеки, спираючись на існуючі механізми та вже досягнутий прогрес. Для цього має бути посилено співробітництво та обмін інформацією між різними кіберпідрозділами Євросоюзу та держав-членів на всіх необхідних рівнях – технічному, оперативному та стратегічному/політичному.

В Євросоюзі переконані, що до процесу об’єднання розгалуженої системи в один потужний механізм мають бути залучені такі інституції:

  • держави – члени Євросоюзу;
  • Європейська служба зовнішньої діяльності;
  • Розвідувальний та ситуаційний центр ЄС (EU INTCEN);
  • Підрозділ реагування на надзвичайні комп’ютерні події (CERT-EU)
  • Європол;
  • Євроюст;
  • Європейське оборонне агентство.

Де місце України?

Представлені інституціями Євросоюзу позиційні матеріали поки що не дають підстави для того, що розглядати можливе включення третіх країн, у тому числі України, до процесу створення нового Спільного кібер-підрозділу. Однак позитивним є те, що Україна в червні 2021 року започаткувала кібердіалоги з Європейським Союзом. Тому питання про глибшу інтеграцію України до існуючої інфраструктури ЄС може стати предметом для окремого обговорення між двома стратегічними партнерами.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський:

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.