Ірак: урядові війська взяли під контроль нафтові родовища

19 Oct, 2017 | |

Іракські урядові війська взяли під контроль два найбільших нафтових родовища в провінції Кіркук після того, як їх покинули сили іракських курдів.

США закликали курдів і уряд Іраку - своїх союзників у регіоні - утриматися від ескалації конфлікту. Курдське командування назвало подію "оголошенням війни".

Іракські війська почали операцію із повернення контролю над Кіркуком у понеділок. Три тижні тому відбувся суперечливий референдум про незалежність Курдистану.

Кіркук формально не є частиною автономного регіону Іракський Курдистан. Але курдам, що мешкають у місті, дозволили взяти участь у референдумі.

Іракський прем'єр-міністр заявив про неконституційність голосування, у ході якого жителі районів, контрольованих курдами, підтримали відділення.

Американська влада, тим часом, заявила, що веде переговори "з усіма сторонами в Іраку, щоби послабити напругу".

Повідомляється, що іракські сили готують наступ у напрямку міста Ханакін, де розташоване нафтове родовище.

Курдські військові угрупування Пешмерга, як повідомляється, покинули район кордону з Іраком, де були раніше.

Іракські курди заявили про атаки урядових військ на їхні позиції в провінції Кіркук у понеділок. Рада безпеки Курдистану поширила заяву, у якій повідомляється, що під час "неспровокованої атаки" курдські сили підбили щонайменше п'ять військових позашляховиків, які США постачають іракським військовим.

Також курди в понеділок заявили, що іракська армія використовувала під час наступу танки "Абрамс".

Представник Держдепу США Хезер Ноєрт у вівторок закликала всі сторони "уникати подальших зіткнень".

В офісі прем'єр-міністра Іраку Хайдера аль-Абаді заявили, що перед військовими було завдання "забезпечити безпеку в місті через співпрацю із населенням і угрупуванням Пешмерга".

У 2014 році загони Пешмерга вибили з Кіркука бойовиків "Ісламської держави". Наразі провінцію контролюють курди.

Багдад пропонує курдському керівництву керувати спірними районами спільно з іракським урядом і вимагає анулювати результати референдуму про незалежність Іракського Курдистану.

Наприкінці вересня, попри протести Багдада і критику міжнародної спільноти, курди провели референдум про незалежність Іракського Курдистану. За незалежність висловилися понад 90% учасників плебісциту. Голосування проходило в тому числі в провінції Кіркук.

Референдум викликав жорстку критику іракського уряду й сусідніх з Іраком країн. Багдад до останнього моменту вимагав його скасування.

США, Британія й міжнародна антитерористична коаліція просили відкласти референдум на два роки.

Росія також виступила на підтримку "суверенітету, єдності й територіальної цілісності дружнього Іраку, інших держав Близького Сходу".

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.