Катар не зможе врятувати Європу

16 Feb, 2022 | |

Адміністрація президента США Джо Байдена вела перемовини з великими виробниками, у тому числі з Катаром, про можливість поставок більше газу до Європи, якщо вторгнення Росії в Україну перерве потік газу на континент.

Але малоймовірно, що Катар зможе в односторонньому порядку збільшити поставки зрідженого природного газу до Європи, оскільки більша частина його продукції зосереджена на довгострокових контрактах в Азії.

На Катар припадає приблизно п’ята частина світових поставок СПГ, але країна Перської затоки вже виробляє його на повну потужність.

Близько 90%-95% поставок з найбільшого газопереробного та експортного об'єкта Катару, Ras Laffan, також закріплено за довгостроковими контрактами з покупцями в Азії.

Азія знаходиться в сезоні піку попиту, тому найближчим часом перенаправлення великих обсягів катарських поставок до Європи виглядає проблематичним.

Сіамак Адібі, керівник газової групи на Близькому Сході в консалтинговій фірмі FGE, сказав це більш прямо: «Катар не може справді вирішити енергетичну кризу в Європі».

Кремль заперечує, що має намір вторгнутися в Україну. Москва відкидає побоювання про те, що Росія може припинити поставки європейського газу в разі конфлікту як «фейкову істерику».

Проте західні чиновники терміново шукають джерела потенційних поставок для Європи, яка імпортує більше третини свого газу через трубопроводи з Росії і де поставки вже обмежені, що підштовхує ціни цієї зими.

Держсекретар США Ентоні Блінкен і Джозеп Боррелль, глава зовнішньої політики Європейського Союзу, тиждень тому заявили журналістам, що вони працюють разом, щоб захистити енергопостачання Європи від потрясінь. Минулого місяця Австралія заявила, що запропонувала надати додатковий СПГ до Європи, якщо Росія припинить поставки.

Японія, найбільший імпортер СПГ у світі після Китаю, спрямовуватиме «надлишки» газу в Європу, заявив минулого тижня міністр промисловості Коічі Хагіуда – цей крок привітав новий посол США в Японії Рам Емануель.

Катар наполягає на тому, що жодна країна не може самостійно вирішити потреби Європи в газі. Саад аль-Каабі, його державний міністр енергетики, заявив Reuters минулого тижня, що Катар не звертався до своїх азіатських клієнтів з приводу перенаправлення СПГ до Європи.

Державна QatarEnergy підписала довгострокові зобов’язання з азіатськими покупцями протягом останніх двох років, у тому числі в материковому Китаї та на Тайвані, та розширили частку свого експорту в регіон. Азіатські покупці також виявили готовність платити вищі спотові ціни за необмежений експорт.

У результаті експорт катарського СПГ до Європи, включаючи Туреччину, впав на 27% у 2021 порівняно з 2020 роком.

Азіатські покупці з довгостроковими контрактами, швидше за все, імпортують максимум за умовами своїх угод, які, ймовірно, будуть встановлені нижче спотових цін - різниця, яка може збільшитися, якщо дії Росії призведуть до різкого зростання цін.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.

Путін висуває вимоги, які, як він знає, ніколи не будуть виконані

Норберт Реттген
Норберт Реттген
Голова Комітету Бундестагу зі зовнішньої політики

Путін висуває вимоги до НАТО, які, як він знає, ніколи не будуть виконані. Чому? Він доручив Лаврову пояснити, що Польща, країни Балтії та Україна є «осиротілими територіями», націленими на НАТО. Чому?