Нагірний Карабах: перемир’я порушено

19 Oct, 2020 | |

Вранці Вірменія повідомила про бої біля Худаферинського водосховища та мосту, який поєднує невизнану Нагірно-Карабську республіку та Іран.

Приблизно о 16:00 за київським часом президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив у Twitter про встановлення азербайджанського прапору над середньовічним Худаферинським мостом і опублікував відео азербайджанських військових на тлі цього моста.

Якщо азербайджанські військові встановлять контроль над районом біля водосховища, це означатиме, що вони просунулися на понад 40 км на південній ділянці фронту з початку бойових дій і тепер перебувають у 40 км від визнаного міжнародною спільнотою кордону з Вірменією.

Нова війна в Карабаху почалася 27 вересня. Армія невизнаного Арцаху ( вірменська назва Нагорного Карабаху) повідомила про 710 загиблих військових та добровольців станом на вечір 18 жовтня. Азербайджан дані про бойові втрати не повідомляє.

Водночас з обох боків внаслідок обстрілів загинули десятки цивільних.

Опівночі між сторонами розпочалося гуманітарне перемир'я, проте і Вірменія, і Азербайджан майже одразу звинуватили супротивника у його порушенні.

Вранці речниця Міноборони Вірменії Шушан Степанян повідомила про те, що о 7:20 азербайджанські військові перейшли в наступ в напрямку Худаферинського водосховища. Воно розташоване на ділянці кордону Азербайджану з Іраном, яку понад чверть століття контролюють вірменські військові.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.