НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

17 Feb, 2022 | Єнс Столтенберг | Генсек НАТО
Єнс Столтенберг

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

«Поки що ми не бачимо жодних ознак деескалації на місцях — жодного виведення військ чи техніки», — сказав Столтенберг на прес-конференції після першої сесії дводенної зустрічі міністрів оборони союзників у штаб-квартирі НАТО в Брюссель.

Союзники взяли до уваги публічні коментарі високопоставлених російських чиновників, включаючи президента Володимира Путіна, про намір відступити від кордону, де вона зібрала понад 100 000 військових, броню та складну зброю. Але західна розвідка не помітила жодних змін. «Сьогодні ми бачимо, що Росія підтримує масовані сили вторгнення, готові до нападу, з високоякісними можливостями від Криму до Білорусі», – сказав він.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.