Нігер, США: конфлікт збільшується

18 Mar, 2024 | |

Хунта Нігеру - багатої на уран західноафриканської країни - розірвала військову угоду, яка дозволяла розміщати в країні американських військових.

Речник хунти повідомив про те, що делегація з Вашингтона перебувала в Ніамеї для переговорів з військовим керівництвом країни і сказане американцями обурило хунту.

США використовували свою базу в Нігері для моніторингу регіональної активності джихадистів.

Ця заява хунти, яка перебуває при владі з липня минулого року, пролунала під час її зближення з Росією та після вигнання французьких військ у грудні.

"Присутність США на території Республіки Нігер є незаконною та порушує всі конституційні та демократичні норми, які вимагають від суверенного народу... консультації щодо розміщення іноземної армії на його території", — сказав речник військової хунти Нігеру полковник Амаду Абдрамане у викривальній заяві на національному телебаченні.

Він також стверджував, що американська делегація звинуватила Нігер в укладенні таємної угоди щодо постачання урану до Ірану. Полковник Абдрамане назвав звинувачення "цинічним" і таким, що "нагадує другу війну в Іраку".

І, нарешті, він припустив, що США не подобаються союзники, яких обрав Нігер.

"Тому уряд Нігеру рішуче засуджує поблажливе ставлення в поєднанні з погрозою репресій з боку глави американської делегації проти уряду та народу Нігеру", – сказав полковник Абдрамане.

Посилаючись на "Національну раду збереження батьківщини" (CNSP), куди входять лідери хунти на чолі з генералом Aбдрахманом Чіані, речник Державного департаменту США Метью Міллер повідомив у соцмережі X, що він "знав про заяву... яка стала результатом відвертих дискусій на вищому рівні в Ніамеї цього тижня щодо нашої стурбованості траєкторією, обраною CNSP".

"Ми підтримуємо зв’язок із CNSP і надаватимемо подальшу інформацію за потреби", - додав Міллер.

Вважається, що в Нігері перебувають щонайменше 650 американських військових.

У 2016 році США почали інвестувати близько 100 мільйонів доларів у базу безпілотників у місті Агадес в центральній частині Нігеру, за 750 км на північний схід від столиці - Ніамея. Базу використовували для спостереження та ударів по бойовиках, пов'язаних з "Ісламською державою" та "Аль-Каїдою", які діють у ширшому регіоні Сахелю.

Діяльність джихадистів у Сахелі спричинила нестабільність у низці країн, що призвело до військових переворотів у Малі 2020 року, Буркіна-Фасо 2022 року і в Нігері у 2023 році. Зараз три країни створили військовий союз.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Конгрес має надати фінансову підтримку Україні

Бен Кардін
Бен Кардін
Сенатор США, Голова Комітету з закордонних справ Сенату

Сенатор Кардін заявив, що у той час, як багато американських сімей в родинному колі святкували День подяки, ук