Німеччина: організатора контрабанди великої партії кокаїну з Аргентини в Росію депортовано

30 Jul, 2018 | |

Передбачуваний організатор контрабанди великої партії кокаїну з Аргентини в Росію по дипломатичних каналах бізнесмен Андрій Ковальчук доставлений в РФ і поміщений в спецблок московського слідчого ізолятора (СІЗО) "Матроська тиша". 

Ковальчук знаходиться в Росії ще з п'ятниці, 27 липня. Його доставили літаком в супроводі чотирьох силовиків.

При цьому процес етапування був здійснений з порушенням встановлених норм. Зокрема, обвинувачений мав право залишатися в Німеччині до закінчення розгляду скарги на рішення місцевої влади про його видачу в РФ, повідомлення про яке адвокати отримали 6 липня.

"Його німецький адвокат Олександр Гамбург мав право оскаржити це рішення до 6-го серпня, на цьому тижні вони збиралися подати скаргу. Чому етапували до закінчення цього терміну - ми не можемо зрозуміти", - розповів адвокат Ковальчука  Жеребенков.

За словами захисника, в понеділок, 30 липня, Ковальчуку пред'явили то звинувачення за ст. 229.1 КК, яке йому раніше виписали заочно.

Нагадаємо, Ковальчук був затриманий в передмісті Берліна 1 березня. Німецький суд взяв його під варту до прийняття рішення про його екстрадицію до Росії.

Ковальчука вважають організатором поставок в Росію 389 кг кокаїну, які були знайдені в валізах на території школи при російському посольстві в Буенос-Айресі. В рамках даної справи раніше були затримані ще троє підозрюваних - громадяни Росії Володимир Калмиков, Іштімір Худжамов і Алі Абянов. Крім того, в Аргентині були арештовані керівники фонду "Російські православні меценати в Латинській Америці" Іван Близнюк та Олександр Чикало.

Всім фігурантам інкримінують замах на контрабанду наркотиків (ч. 3 ст. 30 - ч. 4 ст. 229.1) і спробу незаконного збуту або пересилання наркотичних засобів в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 30 - ч. 5 ст. 228.1). Їм загрожує тюремне ув'язнення аж до довічного.

У той же час адвокат Ковальчука Володимир Жеребенков заявляв, що його підзахисний вважає себе жертвою провокації, організованої аргентинської поліцією за участю американських спецслужб з метою дискредитувати російську дипмісію в Буенос-Айресі. Жеребенков також говорив, що Ковальчук збирається прилетіти до Росії і дати свідчення, щоб довести свою невинність.

Втім, пізніше захисник повідомив, що Ковальчук просить не видавати його Росії і готовий постати перед судом в Німеччині, оскільки, на його думку, "тільки в цій країні можливий справедливий процес", а в РФ "катастрофічні" умови утримання ув'язнених.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.