Норвегія: три новітні винищувачі F-35 прибули на базу Ørland у графстві Тренделаг в центрі Норвегії

28 May, 2020 | |

Три нові багатофункціональні літаки F-35A Королівських ВПС Норвегії (RoNAF) приземлилися на базі Орлан в центральній Норвегії 26 травня після більш ніж 10 годин польоту зі США.

Норвегія - четверта країна після США, Ізраїлю та Італії, які отримали винищувачі F-35.

Норвегія приєдналася до програми F-35 як партнер у фазі розвитку системи та демонстрації. У листопаді 2008 року уряд Норвегії обрав F-35 як заміну флоту F-16. А у вересні 2015 року перший F-35A був представлений перед норвезькими та американськими урядовими особами та керівництвом Lockheed Martin на урочистій церемонії на виробництві Lockheed Martin у Форт-Ворті, штат Техас.

Перші два реактивні літаки для Норвегії були доставлені до бази ВПС Люк, штат Арізона, наприкінці 2015 року, де вони використовуються для підготовки пілотів.

Норвегія отримала свої перші F-35 три роки тому. Наразі в країні є 15 винищувачів  п’ятого покоління, але вона планує розширити свій флот до 52 до 2025 року, після чого всі F-16 Норвегії будуть зняті з чергування.

Програма виробництва F-35 давно зазнала перевищення витрат, затримку та дефіцит комплектуючих деталей. Однак зараз витрати знижуються, і літак буде найсучаснішим у світі, заявили американські чиновники.

Окрім США, 11 країн світу купують ці літаки.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Традиційна зброя знову стає головною у конфліктах

Borrell
Жозеп Боррель
Високий представник ЄС

Широкомасштабне вторгнення росії в Україна нагадало державам-членам Європейського Союзу про критичну важливість мати на своєму балансі достатню кількість традиційного озброєння. Зокрема, мова йде про танки, артилерію та снаряди.

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Румунія проти додаткових передумов для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Адріан Северин (Adrian Severin)
Адріан Северин (Adrian Severin), депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія)

Адріан Северин, депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія), про підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом: