Росія: тиск на мігрантів зростає

14 Apr, 2024 | |
rus animals

Російські мігранти та етнічні меншини налякані новими репресіями путінського терору, які розпочалися після теракту в Крокус сіті холі. Нездатність Путіна зупинити теракт, здійснений таджицькими бойовиками в Москві минулого місяця, мала нищівні побічні наслідки для російських іммігрантів та етнічних меншин.

У той час як на міжнародному рівні Кремль поклав відповідальність за теракт на Україну, США і Великобританію, всередині країни він розпочав посилення репресій проти мігрантів та вихідців з Центральної Азії.

Російська поліція почала проводити рейди в гуртожитках для мігрантів у кількох містах, а на вулицях зупиняє людей так званої «неслов’янської зовнішності».

Наприкінці березня близько 40 мігрантів були затримані на робочому місці за 60 кілометрів від Москви. Правоохоронні органи провели масштабну операцію, що включала масові обшуки і негайне затримання людей, звинувачених у порушенні міграційного законодавства. В результаті 466 осіб були засуджені до видворення з росії.

Влада Таджикистану, Узбекистану і Киргизстану - традиційних країн походження багатьох мігрантів до росії - виступила із заявами, в яких закликала своїх громадян не брати участь у масових заходах в росії і залишатися вдома.

Хвиля ксенофобії після нападу дуже відчутна для корінних народів. Під "корінними народами" мається на увазі численні неслов'янські групи, які живуть на території сучасної росії протягом тисячоліть. Люди бояться виходити з дому, їздять на таксі, деякі скасували всі підробітки і сидять вдома, інші тримають телефон завжди під рукою.

Як приклад зростаючої тенденції, організація "Азіати Росії" повідомила, що жінка з Якутії, розташованої на далекому сході Росії уздовж Північного Льодовитого океану, зазнала утисків у московському метро від російських націоналістів, які направили на неї нацистське вітання, вигукуючи: "Росія для росіян. Москва - для москвичів".

Люди отримують погрози в Інтернеті, закликаючи їх "повернутися на свої місця". Деякі росіяни азійського походження разом з корінними росіянами зараз розглядають можливість міграції до Центральної Азії, згідно з повідомленнями, які Фонд "Корінні росіяни Росії" отримав від своїх підписників.

Тривога і страх переважають

Путін - як завжди - дистанціювався від цієї дискусії, щоб зберегти імідж поміркованого президента, який представляє всі 195 етнічних груп Росії.

Переслідування мігрантів, більшість з яких приїжджають до Росії з країн Центральної Азії, є операцією, що спускається зверху вниз.

Генеральний прокурор росії Ігор Краснов 26 березня без жодних доказів доповів Путіну, що кількість злочинів, скоєних мігрантами в Росії, підскочила на 75% у 2023 році.

Ця заява, яка різко суперечить цифрам, наданим Міністерством внутрішніх справ Росії, на думку аналітиків Geostrategy є ілюстрацією кампанії проти мігрантів, розпочатої правоохоронними органами після нападу в Крокусі.

Згідно з щорічною статистикою МВС, кількість іноземців, які вчинили злочини, у 2023 році скоротилася на 9%, а кількість іноземних злочинців з колишніх радянських країн СНД зменшилася на 7%.

Ненависть збільшила стрес і занепокоєння серед неслов'янських громад Росії. Люди не розуміють, що їм тепер робити і чи є це реальною загрозою, чи, можливо, ця хвиля пройде.

Такі процеси, на думку групи Geostrategy, можуть свідчити про поступову деградацію політики Кремля щодо «неслов’янського населення», яка дає збої в роботі. Це поступово наближає внутрішню ситуацію до соціальної волатильності, яка у перспективі може спричинити соціальні протести.

Tags: Росія
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".