США і ЄС повертаються до стратегічного партнерства

22 Jun, 2021 | |
US_EU_UA

15 червня 2021 року відбувся Саміт Європейський Союз – США за участю Президента Європейської Ради Шарля МІШЕЛЯ та Президента Європейської Комісії Урсули фон дер ЛЯЄН та президента Сполучених Штатів Джозефа БАЙДЕНА, який зафіксував відновлення відносин стратегічного трансатлантичного партнерства між Брюсселем і Вашингтоном. Про що конкретно йде мова і як це вплине на Україну?

Коли з Лондона до Брюсселя прибув президент США для участі у Саміті з Євросоюзом, він підкреслив, що економічне партнерство між ЄС та США - це найбільші двосторонні торговельні відносини у світі: вони складають близько 42% як світового ВВП, так і світової торгівлі товарами та послугами. США і ЄС є основними торговими партнерами товарів та послуг та найбільшими інвесторами в економіку один одного. Тільки трансатлантичні інвестиції створюють 6 мільйонів робочих місць у трансатлантичній економіці, ще мільйони створюються за рахунок експорту та допоміжних секторів. У 2020 році загальний обсяг двосторонньої торгівлі товарами становив понад 550 млрд. євро, обсяг прямих іноземних інвестицій складає понад 4 трлн. євро. ЄС виділив 1.8 трлн. євро на відновлення більш екологічної, цифрової та справедливішої економіки у зв’язку із пандемією COVID-19. У США подібний план з відновлення економіки складає 1.9 трильйона доларів. Разом США і ЄС діляться з іншими країнами найбільшою кількістю вакцин у світі. ЄС та США зробили найбільший внесок у Механізм COVAX – понад 3 млрд. євро надає Євросоюз та 4 млрд. дол. надають Сполучені Штати.

Байдена в Європі чекали довго

З політичної точки зору Брюссель і Вашингтон не мали активних контактів протягом президентства Дональда ТРАМПА, який часто любив говорити про те, що партнери мають нести однакову відповідальність за нинішнє та майбутнє європейського континенту. В його словах було раціональне зерно: він дорікав Німеччині за реалізацію спільного з Росією проекту з постачання російського газу «Північний потік-2».

На фото: Д.Байден із лідерами ЄС в Брюсселі

Ви фінансуєте Росію, яка потім за продаж енергоносіїв отримує кошти для агресії проти країн Євросоюзу.

Також Трамп любив при кожній зручній нагоді нагадувати про те, що держави-члени НАТО мають збільшувати внески до бюджету Альянсу. Ревізія відносин США – ЄС періоду Трампа вказувала на практичне заморожування розвитку партнерських трансатлантичних відносин. Вихід Британії з лав Євросоюзу ще більше віддалив офіційні Брюссель і Вашингтон.

Перемога Байдена на виборах надихнула очільників Євросоюзу. Майбутнє трансатлантичних відносин стало предметом для обговорення у рамках засідання Європейської Ради у грудні 2020 року, фактично одразу після перемога Байдена на президентських виборах. Пропозиція щодо проведення Саміту ЄС – США була обговорена у лютому в рамках відео-засідання Ради міністрів закордонних справ держав-членів ЄС за участю Держсекретаря США Ентоні БЛІНКІНА. Вже у березня до засідання Європейської Ради у відео-форматі долучився президент США Байден, що дало партнерам можливість обговорити широкий спектр питань, включно із підготовкою до Саміту. Продовження обговорення підготовки до Саміту ЄС – США відбулося у травні у Лондоні під час фізичної зустрічі Держсекретаря США Блінкена з Високим представником ЄС Жожепом БОРРЕЛЕМ.

Отже, необхідні підвалини для візиту американського президента було закладено.

Що вдалося досягнути і де місце України?

Перелік результатів від нового потепління у трансатлантичних відносинах можна вважати доволі значним. Сторони досягля домовленості щодо вирішення торговельних суперечок, у тому числі щодо виділення субсидій для виробників літаків Airbus та Boeing та про поступове скасування штрафних мит на мільярди доларів. Підтверджено наміри скасувати до 1 грудня 2021 року усі додаткові мита з обох сторін, пов’язані з торгівлею сталлю та алюмінієм, які мають негативний вплив на двосторонню торгівлю.

Безпекова тема також заторкувалася на саміті ЄС – США, у тому числі в українському контексті.

ЄС і США заявили про те, що залишаються єдиними в питаннях протидії агресивній політиці Росії, й надалі будуть імплементовувати п’ять принципів ЄС щодо Росії, домовились продовжувати підтримку країн Східного Партнерства, обидва партнери мають демонструвати про-активну стратегію щодо Росії. Разом із тим, доволі контроверсійними стали слова фон дер Ляєн про те, що Росія є найбільшим сусідом Євросоюзу, у відносинах з РФ необхідно мати більш прогнозовану політику, повинні бути знайдені шляхи як зупинити Росію від нападів на ЄС, зараз тренд розвитку з РФ залишається негативним.

У Заяві Саміту ЄС – США міститься параграф «Build a more democratic, peaceful and secure world», в якому викладено позицію партнерів на питання зовнішньої та безпекової політики. Серед пунктів заяви, на думку аналітиків групи Geostrategy, слід відзначити такі:

  1. Партнери мають намір активізувати співпрацю щодо застосування санкцій для досягнення спільних цілей зовнішньої політики та безпеки, уникаючи при цьому можливих непередбачуваних наслідків для європейських та американських інтересів.
  2. Партнери планують активізувати співпрацю та обмін інформацією та досвідом для підвищення стійкості та протидії стороннім інформаційним маніпуляціям та втручанню в демократичні процеси, включаючи економічний тиск, гібридні загрози, шкідливу кібердіяльність, тероризм та екстремізм.
  3. Сторони висловили єдність у своєму принциповому підході до дій Росії та висловили рішучість реагувати на її модель негативної поведінки та шкідливу діяльність, Росія повинна запобігти подальшому погіршенню відносин з партнерами, включно із внесеними до списку так званих «недружніх держав». Засуджуються дії Росії щодо підриву суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України та Грузії.
  4. Висловилена налаштованість продовжувати підтримувати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність східних партнерів ЄС та підтримувати реформи в України, Грузії та Молдові.
  5. Партнери вирішили працювати над забезпеченням довгострокового миру, стійкості та стабільності на Південному Кавказі. Висловлюється підтримка народу Білорусі та його вимоги щодо забезпечення прав людини та демократії. США і ЄС також вирішили домогтися відповідальності режиму Лукашенко за його напади на права людини та основні свободи, загрозу авіаційній безпеці через безпрецедентну та неприйнятну примусову диверсію пасажирського літака ЄС під фальшивим приводом, а також подальший арешт журналіста.
  6. Була підтверджена непохитна підтримка співпраці між НАТО та ЄС, а також зобов'язання, закладені у Спільних деклараціях 2016 та 2018 років. Сторони будуть спільно працювати над підвищенням рівня амбіцій НАТО-ЄС з метою подальшого взаємного зміцнення посилення ключового стратегічного партнерства.

Що залишається нез’ясованим?

Кілька аспектів саміту ЄС – США щодо політики навколо Росії викликають додаткові запитання. Перше, на полях саміту домолись про те, що для координації політики та дій необхідно налагодити діалог на високому рівні між ЄС та США щодо Росії. Загалом пропозиція по створенню такої платформи є логічним, оскільки партнери дійсно прагнуть говорити з Путіним одним трансатлантичним голосом, тому тема скоординованої санаційної політики звучить оптимістично. Натомість, діалог США – ЄС щодо Росії може також включати у себе елементи поступового пошуку точок дотику, які з 2014 року залишаються практично замороженими.

Знову ж таки, вивчаючи ухвалену декларацію, ми бачимо, що партнери закликали Росію припинити безперервну репресію проти громадянського суспільства, опозиції та незалежних ЗМІ та звільнити всіх політичних в'язнів. У той же час США і ЄС залишають відкритими канали зв'язку та можливості вибіркової співпраці з Росією у сферах, що становлять спільний інтерес.

Ці питання буде предметом для окремого дослідження групою Geostrqtegy.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".

США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

Уільям Дроздяк (William Drozdiak)
Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради