США, Росія: обрано не шлях співпраці, а шлях протистояння

18 Jan, 2017 | |

Голова Пентагону Ештон Картер, який залишає свій пост, заявив, що поведінка Росії обмежує співпрацю Москви і Вашингтона, але США повинні продовжувати шукати варіанти взаємодії.
"Я бачу сфери, де ми можемо співпрацювати, але їх стає дедалі менше. Це стратегія, яку вибрала Росія", - сказав пан Картер в інтерв'ю Bloomberg.
За його словами, сфери взаємодії двох країн скорочувалися поступово протягом останніх 10 років.
Голова Пентагону зазначив, що Росія і США як і раніше є солідарними щодо стримування ядерних програм Північної Кореї та Ірану, а також щодо ситуації на Балканах.
Втім, у боротьбі із угрупуванням "Ісламська держава" у Сирії співпрацювати не вийшло, зазначив він.
"Однак якщо уряд Росії визначає свої інтереси не лише як протилежні США - до чого ми звикли, але навмисно протистоїть, то буде дуже складно піти назустріч такій мотивації, а це - головний виклик майбутнього", - сказав пан Картер.
Останнім часом колишній президент США Барак Обама і представники його адміністрації роблять дуже різкі заяви щодо Росії і особисто Володимира Путіна, на відміну від обраного президента США Дональда Трампа, який зайняв більш мирну позицію.
Протягом виборчої кампанії пан Трамп говорив, що порозуміється із паном Путіним і зможе почати більш конструктивну взаємодію із Росією, аніж адміністрація президента Обами.
На першій великій прес-конференції 11 січня пан Трамп зауважив: "Якщо Путіну подобається Дональд Трамп, я вважаю, що це актив, а не зобов'язання, оскільки у нас жахливі відносини з Росією".
Обраний президент США також зазначив, що не знає "чи вдасться порозумітися із Володимиром Путіним".
"Я сподіваюся, я зможу. Але є велика ймовірність, що не зможу", - додав пан Трамп.
Коментуючи ці заяви, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков зазначив, що пан Путін і пан Трамп зможуть знайти спільну мову, якщо між ними буде взаємоповага.
"У Москві сподіваються, що наші президенти порозуміються. Принаймні, пан Трамп говорив про готовність вести діалог", - зазначив пан Пєсков.
Водночас екс-глава ExxonMobil Рекс Тіллерсон, якого висунули на пост держсекретаря США, на слуханнях у сенаті заявив, що Росія становить небезпеку, ігнорує інтереси США і захопила Крим.
Проте, пан Тіллерсон, якого називають "другом Путіна", закликав співпрацювати з Москвою.
Кілька днів тому Дональд Трамп в інтерв'ю британській газеті Times сказав, що готовий запропонувати президенту Росії Володимиру Путіну зняти санкції в обмін на скорочення ядерних арсеналів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки:

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.