Угорщина в Раді Європи: ризики для України

28 Jun, 2021 | |
orban money

З травня по листопад 2021 року Угорщина головуватиме в керівниному органі Ради Європи – Комітеті міністрів. Угорщина прийняла від Німеччини головування у Комітеті міністрів під час відео конференції з представниками 47 держав-членів Організації. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто представив пріоритети угорського головування, яке триватиме півроку. Ці пріоритети включають сприяння ефективному захисту національних меншин, міжрелігійний діалог, «наступне покоління»: права дітей, участь молоді та інклюзія ромів, технологічні та екологічні проблеми.

Які ризики для України становить Головування Угорщини в КМРЄ?

Захист прав національних менших в Європі. Між Україною і Угорщиною тривалий час точаться суперечки навколо питання захисту угорської національної меншини. Суперечки стали настільки резонансними, що Угорщина почала блокувати окремі засідання в рамках НАТО, на який мали б обговорюватися питання російської збройної агресії проти України.

Схоже, що міністр Сійярто не відмовився від такої конфронтаційної політики і переніс її у площину Ради Європи.

Виступаючи в Комітеті міністрів та Парламентській Асамблеї Ради Європи Сіярто часто повторював тезу про те, що національним меншинам потрібно надати гарантії, аби вони мали змогу зберегти свою національну ідентичність, культуру, релігію, щоб вони мали змогу використовувати свою мову в державному управлінні, освіті та в ЗМІ. Він висловив жаль з приводу того, що в деяких країнах було впроваджено регулювання, яке зменшує, а іноді і скасовує право національних меншин на доступ до освіти, державного управління, культури та ЗМІ на їхній рідній мові (прямий натяк – на Україну). Іноді навіть секретні служби є залученими в провадження кроків проти національних меншин. Члени національних меншин переслідуються, і це те, що Угорщина прагне попередити та уникнути.

У аналітиків групи Geostrategy викликають певне занепокоєння також інші заяви:

  • урок пандемії підштовхує до думки про необхідність посилення стратегічних потужностей національних держав, що може бути нелогічним і дороговартісним у мирний період, але є необхідним в період кризи. Коментар – тут міститься натяк на певні авторитарні тенденції в управлінні державою, яка останнім часом стають предметом для особливого занепокоєння з боку держав-членів Євросоюзу та його керівництва;
  • пандемія показала взаємозалежність на глобальній арені. Світу необхідна співпраця між Заходом і Сходом, заснована на взаємоповазі і взаємній довірі. В першу хвилю пандемії весь світ закуповував засоби захисту на Сході, а під час конфліктів Заходу і Сходу Центральна Європа завжди зазнавала збитків. Діалог між Заходом і Сходом повинен бути перезавантажений в довірливих обставинах. Це інтерес угорської національної безпеки і стратегії, Будапешт не хоче повнотрення нової «холодної війни». Коментар – Сіярто вперто просуває тезу про те, що Захід має пропонувати діалог з Росією, оскільки без неї неможливо вирішувати і долати глобальні виклики.

Висновки:

група Geostrategy вважає, що Головування Угорщини в КМРЄ може призвести до посилення критики на адресу України в питанні забезпечення прав національних меншин. У цьому питання Угорщину може активно підтримувати делегація Російської Федерації, яка буде використовувати таку нагоду для просування наративу про переслідування Україною представників російськомовного населення та використовуватиме момент для делегітимізації української влади.

Негативні очікування: протягом півроку можуть а) готуватися заяви на тему захисту нацменшин, б) порушуватиметься питання про заборону «Миротворця», в) будуть робитися спроби включати в документи КМРЄ тези про зобов’язання для України забезпечувати мовні права національних меншин.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України

Rex Tillerson
Рекс В. Тіллерсон Державний секретар США

Хоча Захід продовжує шукати нових продуктивних відносин з пострадянською Росією, на сьогоднішній день це виявилося невчасним, оскільки після спроби попереднього керівництва відновити відносини з Росією та американсько - європейськими відносинами Росія вторглась у сусідню Грузію в 2008 році та в У

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.