Вірменія, Росія: почалось постачання зброї

29 Jun, 2016 | |

 Поставки російського озброєння, що купується Вірменією за рахунок російського експортного кредиту в розмірі $ 200 млн, вже почалися, заявив міністр оборони республіки Сейран Оганян.

"80% договорів вже підписано. Підготовчі роботи поставок проведені. Частина поставок вже розпочато", - сказав Оганян в інтерв'ю Громадському телебаченню Вірменії.

Пояснюючи причини затягування поставок, глава Міноборони зазначив, що "придбання зброї на готівкові кошти - одна справа, а в рамках міждержавного кредиту - інше".

На минулому тижні віце-спікер вірменського парламенту, прес-секретар правлячої Республіканської партії Едуард Шармазанов заявив журналістам, що в рамках візиту президента Вірменії Сержа Саргсяна в Санкт-Петербург 20 червня були досягнуті домовленості про постачання російської зброї в республіку.

"Ми повинні своєчасно поглиблювати наші відносини з офіційною Москвою. З точки зору озброєння, а також розвитку стратегічних союзницьких відносин були досягнуті чіткі домовленості", - сказав Шармазанов.

За його словами, під час візиту президента Вірменії в Санкт-Петербург "була внесена ясність, яка виходить з державних інтересів Вірменії та Росії".

Раніше уряди Вірменії і РФ підписали угоду про надання Єревану державного експортного кредиту на десять років з відстрочкою виплат до початку 2018 року. "Російська сторона надає Вірменській стороні державний експортний кредит в сумі до 200 млн доларів для фінансування поставок продукції військового призначення російського виробництва відповідно до переліку, передбаченим додатком №1 до цієї угоди", - говорилося в повідомленні, опублікованому на порталі правової інформації.

Згідно з додатком, Вірменія закуповує у РФ пускові установки реактивної системи залпового вогню "Смерч" і боєприпаси до неї, зенітні ракетні комплекси "Голка-С", наземні комплекси виконавчої радіотехнічної розвідки "Автобаза-М", важкі вогнеметні системи ТОС-1А ( "Солнцепек ") з транспортно-заряджаючими машинами, керовані ракети 9М113М, гранатомети РПГ-26, снайперські гвинтівки Драгунова, бронеавтомобілі" Тигр ", інженерні засоби і засоби зв'язку.

Кредит використовується вірменською стороною на фінансування до 90% вартості кожного з контрактів на поставку продукції з розрахунками в російських рублях. Авансові платежі складають не менше 10% вартості кожного контракту і здійснюються вірменською стороною на користь російських уповноважених організацій в російських рублях.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?