Білорусь: затримано опозиційних лідерів

31 May, 2020 | |

Сергія Тіхановського, популярного блогера, який критикує білоруську владу на YouTube-каналі "Країна для життя", і дев'ятьох його прихильників затримали із застосуванням сили у місті Гродно під час пікету в рамках передвиборчої кампанії.

Президентські вибори в Білорусі призначені на 9 серпня, зараз в країні проходить збір підписів за висунення кандидатів в президенти. Загалом підписи громадян збирають 15 зареєстрованих ЦВК Білорусі претендентів.

Блогер Тіхановський керує групою зі збору підписів за висунення своєї дружини Світлани Тіхановської. Висунення самого блогера заблокував ЦВК: Тіхановський перебував під адміністративним арештом і не міг особисто зареєструвати свою ініціативну групу.

За кілька днів висунення кандидатом в президенти Світлани Тіхановської підтримали понад 10 тисяч людей. Ставити підписи громадяни збираються, побачивши логотип каналу "Країна для життя" і величезний шльопанець з гаслом "Стоп тарган!" За твердженням Тіхановського, гасло народилося спонтанно, "з народних мас".

До підписних столів в центрі Мінська в минулі вихідні вишикувалися кілька тисяч людей, в обласному центрі Могильов бажаючі поставити підпис чекали своєї черги кілька годин, розповідають очевидці.

Що відбулося в Гродно

У п'ятницю в Гродно, на заході Білорусі, Тіхановський та активісти каналу "Країна для життя", як і в інших містах, протягом декількох годин проводили трансляцію наживо збору підписів і спілкувалися з присутніми.

Люди висловлювали невдоволення діями влади в період пандемії коронавірусу, низькими зарплатами, закликали Лукашенка залишити президентську посаду після 26 років правління, скандували "Стоп тарган!" і "Живе Білорусь!"

Після восьмої вечора Тіхановського стала хапати за одяг якась жінка, вимагаючи показати дружину і обурюючись збором людей під час коронавірусної небезпеки.

Блогер спробував ухилитися, але до нього тут же кинулися двоє міліціонерів у формі. Присутні заступили Тіхановського - і один з міліціонерів одразу ж опинився на асфальті.

З припаркованих неподалік восьми мікроавтобусів вибігли люди в штатському і формі ОМОН, силою потягли в свої машини Тіхановського і потрапили під руку громадян. "Це провокація", - встиг промовити Тіхановський.

Громадяни почали засуджувати жінку, через яку все почалося, а та відвернулася і показала їм свій зад.

Кілька десятків людей пройшли до будівлі обласного управління МВС, де їм повідомили, що Тіхановського і ще дев'ятьох громадян затримали для розгляду

Співробітника міліції, який постраждав під час збору підписів на Радянській площі, доставили в обласну лікарню швидкої допомоги. Лікарі виявили у міліціонера забій передньої черевної стінки, але не шпиталізували.

До лікарів, за даними видання, звернувся ще один співробітник міліції, але жодних тілесних ушкоджень у нього не виявили.

Неочікуваний лідер

Олександр Лукашенко претендує на шостий президентський термін.

Президентську кампанію в Білорусі називали передбачуваною поки про свій намір поборотися за пост очільника держави не заявили банкір Віктор Бабаріко, дипломат і творець білоруського "Парку високих технологій" Валерій Цепкало і блогер Тіхановський, якого формально відсунули зараз на роль помічника своєї дружини. Саме вона претендує на статус кандидата.

Офіційних опитувань про популярність можливих кандидатів не проводять, але команда Тіхановського лідирує в інтернет-рейтингах та опитуваннях незалежної преси.

"Вибух популярності Тіхановського показує, що потенціал невдоволення правлінням Лукашенка потужний, - вважає аналітик "Білоруських новин" Олександр Класьковський. - Автор YouTube "Країна для життя" вміло зачіпає потрібні струни в душах тих, кому набридла безнадія існування за Лукашенка. Зараз у багатьох, схоже, настрій "хоч би хто, аби не Лукашенко".

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Відставка генерала Флінна та відношення до Росії

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Відставка генерала Флінна також викликає додаткові питання з приводу намірів адміністрації Трампа по відношенню до Росії Володимира Путіна, в тому числі, заяви президента що пропонують моральну еквівалентність між Сполученими Штатами і Росією, незважаючи на вторгнення в Україну, анексію Криму, за

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій