Чилі: президентом країни обрано колишнього студентського активіста

21 Dec, 2021 | |

Колишній студентський активіст Габріель Борич перемагає на президентських виборах Чилі він обіцяє стати президентом «для всіх чилійців».

Наступним президентом країни обрано лівого депутата, який став відомим під час антиурядових протестів у Чилі.

З майже 99% виборчих дільниць, Габріель Борич набрав 56% голосів у порівнянні з 44% за його консервативного опонента Хосе Антоніо Каста.

У 35 років Борич має стати наймолодшим президентом Чилі.

Попередній президент Себастьян Пінера – консервативний мільярдер – провів відеоконференцію з Бориком, щоб запропонувати повну підтримку свого уряду під час тримісячного перехідного періоду.

«Я збираюся бути президентом усіх чилійців», – сказав Габріель Борич у короткій телевізійній зустрічі з Пінерою. «Я зроблю все можливе, щоб пройти цей величезний виклик».

Борік, який вступить на посаду в березні, скористався суспільним гнівом з приводу ринкової економічної моделі Чилі, коли на фоні швидкого економічного зростання та збагачення невеликої частини населення зростала економічна нерівність та бідність.

Уродженець міста Пунта-Аренас, що на крайньому півдні Чилі, Габріель Борік, будучи студентом, очолював Федерацію студентів Чилійського університету в Сантьяго. Він став відомим лідером протестів у 2011 році, вимагаючи покращення та здешевлення освіти.

До 2014 року, коли йому було ще 20 років, він приєднався до національного конгресу як депутат нижньої палати, представляючи величезний і малонаселений найпівденніший регіон Чилі Магальянес.

Під час передвиборної кампанії цього року він пообіцяв «поховати» неоліберальну економічну модель, залишену диктатурою генерала Аугусто Піночета 1973-1990 років, і підвищити податки для «супербагатих», щоб розширити соціальні послуги, боротися з нерівністю та посилити захист навколишнього середовища.

 

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".