Румунія проти додаткових передумов для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

12 Mar, 2013 | Адріан Северин (Adrian Severin), депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія) |
Адріан Северин (Adrian Severin)

Адріан Северин, депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія), про підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом:

Я не маю права говорити від імені Президента країни чи членів уряду, але, наскільки мені відомо, Румунія підтримує підписання і ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС без виконання з боку України будь-яких додаткових умов. Я особисто працював над цією позицією Румунії і не раз доносив свою думку до тих представників влади у моїй країні, які приймають політичні рішення. Вони її підтримують і поділяють. Проте треба брати до уваги те внутрішньополітичне протистояння, яке триває наразі у Румунії. Мене не здивує, якщо ця позиція буде змінена. Проте зараз офіційний Бухарест дотримується думки про те, що Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом повинна бути підписана і ратифікована якомога швидше. Тобто у 2013 році.

 

Якщо ми завершили роботу над цим документом, то це означає, що все необхідне вже в ньому зафіксовано. Навіщо висувати додаткові умови, які виходять поза рамки Угоди? Все дуже просто: або Угода є, або її немає. Якщо вона є, давайте її підпишемо, ратифікуємо і почнемо втілювати у життя якнайшвидше. Якщо щось залишилося невирішеним, треба провести переговори і внести додаткові пункти в угоду, а вже після цього її підписувати.

 

Я не розумію, як так сталося: ми працювали над документом про Асоціацію з Україною, дійшли згоди з усіх пунктів, а тепер ми кажемо: «Якщо хочете підписати угоду і ратифікувати, треба виконати ще кілька умов». На мою думку, такий підхід є нераціональним і абсолютно непродуктивним. Ні про які додаткові чи паралельні вимоги підписання і ратифікації, окрім тих, які вже закладені в тексті угоди, не може йти мови!

Натомість ми повинні привітати одне одного, що ми нарешті завершили роботу над цим документом, оскільки нам вдалося дійти згоди з багатьох складних питань.

 

Всі визнають: ось вона, ця угода, узгоджений, готовий текст, і ми можемо дати йому життя, користуватися усіма його плодами. Навіщо ж ми самі себе зупиняємо, висуваючи якісь дивні вимоги чи умови, які не входять до тексту документу, але які треба виконати для того, щоб угода була підписана.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.