Допомога Заходу для України не знижується

28 Nov, 2023 | |
aid for UA

За оцінками аналітиків групи Geostrategy, загалом 2023 рік можна назвати успішним для України з точки зору посилення військової, фінансової та гуманітарної допомоги з боку Західних держав.

США, Канада і ЄС

За період Адміністрації Президента Дж.Байдена Сполучені Штати надали Україні безпекову допомогу у сумі до $48 млрд. США є першою за обсягом прямої бюджетної допомоги державою серед країн-партнерів України та міжнародних фінансових організацій.

Як зазначалося очільниками США, за період з початку широкомасштабного вторгнення до Державного бюджету України надійшло близько $22,9 млрд підтримки США у формі грантів або понад третини усієї допомоги світу.

Важливим є також те, що 20 жовтня 2023 року Білий дім подав бюджетний запит до Конгресу США, що передбачає фінансування додаткових видатків на допомогу Україні загальним обсягом $61,4 млрд., з яких $44,4 млрд. планується витратити на військові цілі. Це виглядає як крок Вашингтону у відповідь на збільшення росією свого військового бюджету на 2024 рік у сумі більше 100 млрд. дол. (близько 112 млрд. дол.), що є найбільшою сумою на військові витрати з моменту розпаду радянського союзу.

Канада з 24 лютого 2022 року також надала Україні більше 8 млрд кан дол допомоги, що включає військову, фінансову та гуманітарну допомогу. Фінансова допомога складає – 4,9 млрд кан дол.

З початку широкомасштабного вторгнення, Європейський Союз та його держави-члени надали близько 40 млрд. євро допомоги для України. У той же час, військова допомога склала близько 27 млрд. євро.

Нові формати

У 2023 році також зявилися нові формати допомоги Україні – коаліції. Так на початку року з’явились «танкова коаліція», а пізніше були створені й інші коаліції:

  • - Коаліція ППО;
  • - Артилерійська Коаліція;
  • - Авіаційна Коаліція;
  • - Морська коаліція;
  • - Коаліція розмінування;
  • - Коаліція ІТ;
  • - Коаліція спеціальних операцій.

Ці нові формати виявились вкрай ефективними. Так, «танкова коаліція» забезпечила Сили оборони України сучасними танками «Леопард 2», «Леопард 1», «Челенджер 2», «Абрамс», АЕмІкс-10 (AMX-10RC – 38 танків), які стали бронебійним щитом для ЗСУ.

Результатом «Коаліції ППО» стало посилення Повітряного щита України сучасними зенітно-ракетними комплексами «Петріот», «НАСАМС, «АйРІС - Т», «САМП-Т», «Равен», «Кроталь».

Ініційована нами «Коаліція сучасних літаків» за лідерства Данії, Нідерландів та США дозволить у найближчому майбутньому забезпечити українські Повітряні Сили літаками західного зразка типу F-16. Українські пілоти вже проходять навчання. Українські аеродроми готуються до використання цих літаків.

«Морська коаліція» потужно впливає на вирівнювання балансу сил у Чорному морі. Росія була змушена вивести свої бойові кораблі із окупованого Севастополя та передислокувати у більш віддалені бази, перш за все – на своїй території. Україні таким чином вдалося захистити «Зерновий коридор», навіть коли росія вийшла із цієї угоди.

Схвалений у березні 2023 року план Європейського Союзу передбачає постачання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців для потреб Збройних Сил України шляхом виділення додаткового ресурсу Європейського фонду миру (2 млрд. євро). І хоча реалізацію цього плану поки що є повільною, однак його виконання є цілком реалістичним.

17 жовтня 2022 року під час засідання Ради ЄС із закордонних справ було прийнято рішення щодо започаткування Місії ЄС з військової допомоги для України в рамках Спільної політики безпеки і оборони, основним завданням якої є підготовка військовослужбовців Збройних Сил України.

Висновки

Наведена інформація дає підстави вважати, що Захід наразі не демонструє ознак зменшення фінансової та військової підтримки України.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.