Економічний форум в Давосі: чого очікувати?

16 Jan, 2017 | Іван Кошик, старший аналітик групи Geostrategy | analytics@geostrategy.ua
Davos

Цьогорічний економічний форум в Давосі відбувається на дуже несприятливому політичному тлі. По-перше, в перехідному положенні знаходяться США, в яких влада від демократів переходить до рук республіканців. По-друге, протистояння Заходу із Росією продовжується, і на цьому фоні євроскептики продовжують захоплювати владу в країнах Євросоюзу. По-третє, як наслідок, невідомо, які тенденції будуть домінувати у світовій економіці ближчим часом, яка все більше відчуває деструктивний вплив геополітики.

Головною темою форуму стане «Відповідальне та реагуюче лідерство». З урахуванням вказаних тенденцій, лише декілька представників найбільших європейських держав та інститутів Європейського Союзу мають намір відвідати економічний форум в Давосі. Форум закінчиться за декілька годин до інавгурації нового президента США Дональда Трампа, який виступає за протекціонізм в торгівельних відносинах із третіми країнами. Тому, на думку аналітиків Geostrategy, природньо, що американська сторона вперше за останні роки буде представлена на форумі в Давосі на мінімальному рівні. Не виключено, що до делегації США увійде Віце-президент Джо Байден, якраз у ці дні планує відвідати із робочим візитом Україну. До речі, причина відтермінування візиту Байдена в Україну може бути насправді пов’язана саме із тим, що Байден має чітко спланувати своє останнє європейське  турне в якості віце-президента США. Не виключено, що саме з України Байден полетить до Швейцарії. Події останніх кількох тижнів в США дають підстави вважати, що промова Байдена в Давосі буде дуже цікавою, оскільки він, не будучи скованим посадовими обов’язками, зможе відверто говорити про деструктивну роль, яку Росія відіграє у сьогоднішньому світі.   Новообраного ж американського президента буде представляти на всесвітньому форумі член перехідної команди Антоніо Скарамуччі. Його промова також буде дуже цікавою, оскільки вона міститиме перші політичні сигнали від новообраного президента США Трампа, який поки що формує своє уявлення про світові процеси, сидячи в Нью-Йорку та Вашингтоні.  

Президент Китаю Сі Цзіньпінь також планує відвідати форум. Ймовірно, що цю нагоду китайський лідер використає для того, щоб заявити про готовність Пекіну очолити процес глобалізації та забезпечення багатосторонніх відносин між державами. До речі, це стане його першим візитом в Давос.

 

Відповідно до інформації організаторів цьогорічного форуму, станом на початок тижня участь у заходах підтвердили лідери таких європейських держав, як прем’єр-міністри Великої Британії Тереза Мей, Нідерландів Марк Рютте, Ірландії Енда Кенні, Швеції Стефан Левен, Люксембургу Ксавьєр Беттель, Бельгії Шарль Мішель, Хорватії Андрій Пленковіч. Іншими гостями Давоса стануть глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, глава ОЕСР Анхель Гурріа, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та президент Колумбії і лауреат Нобелівської премії миру Хуан Мануель Сантос.  

 

Українську делегацію планує очолити президент країни Петро Порошенко. Оскільки інституції Європейського Союзу будуть представлені низкою комісарів, у тому числі з питань розширення, енергетики та високим представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики, очікується, що український президент не упустить можливість провести двосторонні зустрічі з європейськими очільниками. Говорити буде про що: від стану запровадження безвізового режиму з Україною до торгівлі між Україною та Європейським Союзом, яка в минулому році продемонструвала позитивну динаміку.

На цьому фоні доволі низький рівень представленості продемонструють такі країни як Німеччина та Франція, які планують направити в Давос  міністрів фінансів Вольфганга Шойбле (Німеччина) та Мішеля Сапена (Франція).  Це, на думку групи Geostrategy, опосередковано вказує на те, що світові лідері не готові говорити про новий формат світової політики та економіки, оскільки на сьогодні поки що не проглядаються хоча б загальні риси нової світобудови. До того ж, до того часу, поки нова адміністрація США не почне працювати, а у Німеччині і Франції – ключових європейських союзників Сполучених Штатів – не відбудуться вибори, немає сенсу говорити про новий світовопорядок. Виходячи з цього, українській делегації не варто очікувати на досягнення домовленостей з учасниками форуму. Швидше, мова в даному випадку може йти про підтримку старих контактів, ніж про знайомство з новими лідерами, які за якісь півроку приступлять до формування нового порядку денного сватової політики.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі:

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі: