Естонія застосовує додаткові заходи у відповідь на агресію Росії в Україні

05 Aug, 2019 | |

5 серпня, Міністерство закордонних справ Естонії прийняло рішення про невизнання паспортів, виданих Російською Федерацією, жителям Донецької та Луганської областей після 24 квітня 2019 року, якщо користувач паспорта раніше не був громадянином Росії. Рішення набирає чинності негайно.

За словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, цей крок - це відповідь на підписаний президентом Росії у квітні регламент, який дозволяє прискорити надання російського громадянства жителям Донецької та Луганської областей. "Надання пришвидшеного російського громадянства жителям східної України - ще одна спроба підірвати незалежність України та увічнити нинішню нестабільну ситуацію із безпекою на сході України. Це повністю суперечить духу Мінських домовленостей", - пояснив Рейнсалу. "Сьогоднішнє рішення Естонії відображає наше принципове засудження амбіцій Росії такого характеру", - додав він.

Міністр закордонних справ Естонії порушив тему видачі пришвидшених паспортів у Раді закордонних справ Європейського Союзу в травні. 20 червня Європейська рада висловила серйозну стурбованість цим питанням та готовність розглянути питання про невизнання цих російських паспортів. «Я вірю, що інші країни-члени Європейського Союзу та загалом міжнародна спільнота незабаром приймуть подібні рішення. Наш обов'язок продовжувати активно підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України ", - сказав він. 

Раніше Естонія вирішила не визнавати паспорти РФ, видані в Криму та Севастополі місцевим жителям після 18 березня 2014 року, якщо користувач паспорта раніше не був громадянином Росії.

Естонія разом з багатьма іншими країнами-членами Європейській Комісії наголосила на необхідності розробки керівних принципів Європейського Союзу з цього питання, і сьогоднішнє рішення ґрунтується на вказівках липня. Рішення про невизнання належить до компетенції кожної країни-члена Європейського Союзу. Естонія обробляє візові заяви російських громадян відповідно до Візового кодексу Європейського Союзу та Угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Росією.    

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.