Фінляндія готує заборону росіянам купувати нерухомість

11 Aug, 2024 | |
finland

Міністерство оборони Фінляндії готує законопроєкт, який може ввести повну заборону на купівлю нерухомості російськими громадянами у Фінляндії, повідомив Yle міністр оборони Антті Хакканен (NCP).

За словами Хакканена, законопроект був підготовлений міністерством протягом літніх місяців, і ймовірно, він буде переданий уряду для подальшого розгляду на початку осені. Він додав, що реформа законодавства буде розглядатися як пріоритетна.

Якщо закон буде прийнятий, він може дозволити фінській владі обмежувати продаж нерухомості у Фінляндії іноземним громадянам за певних обставин, але він розглядається як засіб запобігання громадянам Росії, особливо тим, хто має зв'язки з Кремлем, купувати фінську нерухомість.

Раніше цього тижня видання Yle повідомило, що Хакканен втрутився, щоб заблокувати продаж нерухомості в Сисмі на півдні Фінляндії 61-річному бізнесмену з подвійним швейцарським та російським громадянством. Потенційний покупець володіє компанією в секторі, який обслуговує військові дії.

Хакканен зазначив, що його міністерство втрутилося в кілька подібних спроб громадян Росії купити нерухомість у Фінляндії протягом останніх шести місяців, де бекграунд покупця викликав занепокоєння щодо потенційної угоди.

Покупці були або громадянами Росії, або особами з подвійним громадянством Росії, і міністерство підозрювало, що вони мали зв'язки з російським урядом або організованими злочинними групами.

Хакканен сказав, що Сили оборони Фінляндії мають хороші розвідувальні дані про походження та зв'язки більшості потенційних покупців, але чинне законодавство не дає достатньо часу владі, щоб запобігти всім операціям з нерухомістю, які можуть становити загрозу національній безпеці Фінляндії.

Наприклад, російський олігарх і виробник зброї Ігор Кесаєв, якого підозрюють у зв'язках з російською спецслужбою ФСБ, зміг придбати острів у районі озера Саймаа, розташований приблизно за 100 км від фінсько-російського кордону.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

Уільям Дроздяк (William Drozdiak)
Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради