Франція: Туреччина відмовила Парижу у використанні власного повітряного та водного простору для французької військової техніки

06 Feb, 2012 | |

Французькі військові літаки не зможуть здійснювати польоти у повітряному просторі Туреччини. Так само французькі військові кораблі не зможуть заходити в територіальні води Туреччини.
Таке рішення прийняв Уряд Туреччини після розгляду відповідного звернення французької сторони.
Це фактично перше рішення, яке забороняє французьким військовим літакам повертатися з Афганістану через повітряний простір Туреччини, а також військовим кораблям заходити в турецькі територіальні води.
Міністерство оборони Франції вже дало команду використовувати альтернативні маршрути для передислокації військової техніки.
Група Geostrategy пов’язує таку позицію з тим, що наприкінці грудня 2011 року нижня палата Парламенту Франції ухвалила Закон, який передбачає притягнення до кримінальної відповідальності за відмову визнавати геноцид проти вірмен 1915 - 1917 років. 23 січня 2012 року Сенат Франції так само ухвалив зазначений законопроект.
Ухвалення цього Закону викликало різко негативну реакцію Туреччини. На сьогодні дипломатичні відносини Франції та Туреччини є фактично замороженими. Заборона використання повітряного та морського просторів є першим недружнім кроком Туреччини по відношенню до Франції.
З великою ймовірністю можна прогнозувати застосування інших «санкціонованих дій».

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND