Фінляндія, Росія: суперечки щодо кордону

30 Nov, 2023 | |

Фінляндія закриває кордон з Росією на суходолі з 30 листопада до 13 грудня (з винятком для вантажних перевезень). Причиною став масовий потік біженців з боку Росії.

Тиждень тому Фінляндія вже майже повністю закрила кордон з Росією, залишила в роботі лише один КПП — Райа-Йоосеппі, розташований за полярним колом у Лапландії, за три години їзди від Мурманська. Він працював лише чотири години на добу.

Прем'єр-міністр країни Петтері Орпо заявив 28 листопада, що рішення про повне закриття кордону пов'язане з різким зростанням прохачів притулку з третіх країн, які намагаються потрапити до Фінляндії з Росії.

"Фінляндія має намір припинити цю практику", - заявив Орпо.

На його думку, Росія спричинила цю ситуацію і тільки вона може з нею покінчити.

Символічно, що дата повного закриття кордону збіглась з роковинами нападу СРСР на Фінляндію у 1939 році, що призвів до Зимової війни між двома країнами.

У Фінляндії та в ЄС вважають, що нинішня ситуація є формою гібридного тиску Росії за допомогою мігрантів.

Влада Фінляндії вважає, що Москва направляє біженців до кордону, аби помститися за вступ країни до НАТО і розширення оборонної співпраці зі США. Кремль ці звинувачення заперечує.

За даними фінської прикордонної служби, у листопаді до Фінляндії з Росії в'їхали приблизно 900 прохачів притулку з таких країн, як Афганістан, Кенія, Марокко, Пакистан, Сомалі, Сирія та Ємен.

Для порівняння, за статистикою південно-східного сектора прикордонної служби Фінляндії (вона контролює найзатребуваніші пункти перетину фінсько-російського кордону), у перше півріччя 2023-го з проханням про притулок зверталося не більш десяти людей на місяць.

У жовтні вже 32. З середини листопада кількість різко зросла, а 17 листопада був зафіксований рекорд - 176 прохачів притулку за день.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.