США потребують більш активної участі в подіях в Україні

13 Aug, 2014 | Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations) |
Річард ХААС (Richard Haass)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України. Однак важливою метою політики США в російсько-українському конфлікті є збільшення економічного впливу на Російську Федерацію з метою примушення російського президента Володимира ПУТІНА до відступу від своїх мілітаристських позицій щодо сусідньої держави.

 

Однак ризик полягає у тому, що у разі, якщо Володимир ПУТІН відступить і послабить свій вплив на України, він опиниться у небезпеці. Не треба надто переоцінювати суспільну підтримку Путіна, яка значно зросла після анексії Росією Автономної Республіки Крим. Усе в цьому світі змінюється, а суспільні уподобання – взагалі особливо швидко. Тому якщо Путін відступить, це може стати початком кінця його режиму. Однак очевидно, що суспільна підтримка, через запроваджені Заходом санкції та погіршення внутрішньої ситуації в Росії, буде хоча й повільно, однак зменшуватися.

На мою думку, у разі, якщо Росія буде все більше втягуватися у конфлікт на Сході України, а с особливо у разі перетину російськими військами українського кордону, це різко збільшить ризики щодо розпаду самої Росії. А також початку війни на інших її кордонах.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?