Українська армія переможе

06 Dec, 2014 | Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі |
Марк Хертлін, (Mark Hertling)

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах. Солдати були в дуже гарній формі, чого не можна було сказати про офіцерський склад, який займався продажем пального на чорному ринку балканських країн. В Іраку в 2004 році вони також ніколи не залишали свої військові бази, торгуючи при цьому військовою амуніцією.

Пізніше я бачив їх в Іраку та Афганістані, але тоді ситуація почала змінюватися. Перш за все тому, що українські військові проходили тренінги у Німеччині перед відправкою у ці гарячі точки. У 2012 році українська армія вже була зовсім іншою – тренованою та розумною, українські військові почали вільно спілкуватися англійською мовою.

Однак стримуючі фактори продовжили негативно впливати на розвиток українських збройних сил. Перш за все, мова йшла про надзвичайно роздутий штат генеральського корпусу, який у своїй переважній більшості мав надмірну вагу та погану фізичну форму, а також який пишався своєю військовою освітою, отриманою у часи існування колишнього СРСР. Це для мене було незрозуміло.

На початку 2014 року українські збройні сили почали здавати найважчий за новітню історію тест. Військове вторгнення Росії в Криму та відносна бездіяльність української армії на півострові надіслали Росії фальшивий сигнал про те, що Україна нібито нездатна здійснювати ефективний опір російській агресії.

І тому я вважаю, що Москва прорахувалася. А я одразу сказав, що в українській армії є потенціал для ефективного опору на Сході України. Хоча в умовах, коли Росія розпочала забезпечення сепаратистів на Сході України сучасною військовою технікою та зброєю, це стало робити важче.

Важкі бої на Донбасі продовжили міняти українську армію. Причому набагато швидше, ніж в недалекому минулому. Солдати та офіцери припиняють багато говорити про боротьбу із корупцією у лавах збройних сил. Вони замість слів нарешті розпочали її викорінювати, разом із потужним волонтерським рухом.

США повинні допомогти цим процесам.

І кілька слів про політику. Переконаний, що США повинні й надалі розширювати економічні санкції проти Росії. Вашингтон, разом зі своїми партнерами по ЄС і НАТО, має продовжувати здійснення тиску на режим Путіна, який вирішив силовим шляхом обмежити суверенітет та територіальну цілісність сусідніх країн. Паралельно, має зрости допомога збройним силам України – починаючи від тренінгів і закінчуючи концептуальною реформою системи оборони України.

Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот:

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.