Греція: заарештовано заступника лідера неонацистської групи "Золотий світанок"

02 Jul, 2021 | |

Поліція Греції в четвер заарештувала заступника лідера неонацистської групи "Золотий світанок" (Golden Dawn), який ухилявся від правосуддя. В жовтні 2020року його засудили до 13 років ув'язнення.

Христос Паппас (Christos Pappas) був у розшуку, після вироку суду по понад 50 учасникам "Золотого світанку" за звинуваченнями, включаючи керування злочинною організацією, вбивства, напади та незаконне володіння зброєю.

Засуджений до в'язниці за головну роль у керуванні організацією, 59-річний Паппас був заарештований у будинку в афінському районі Зографу.

У заяві поліції йдеться про те, що Паппаса в п'ятницю доставлять до прокурора.

Також заарештовано 52-річну жінку, яка нібито ховала його у своєму будинку, йдеться у повідомленні поліції.

Колишній власник магазину меблів, чий батько генерал-лейтенант був частиною армійського перевороту 1967 року, який встановив семирічну диктатуру в Греції, Паппас вважався провідним ідеологом «Золотого світанку».

Він є відомим шанувальником італійського диктатора Беніто Муссоліні та колекціонером фашистських пам'яток.

Паппас був останнім членом «Золотого вітанку», який ухилився від правосуддя, після того, як один з лідерів Іоанніс Лагос (Ioannis Lagos), член Європарламенту, був екстрадований з Бельгії в травні.

Паппас також уникнув арешту в 2013 році, коли верхівку «Золотого світанку» було арештовано після вбивства антифашистського репера Павлоса Фіссаса - злочину, який призвів до заборони організації.

На той час поліція, яка обшукувала будинок Паппаса, виявила прапори зі свастикою, два шоломи німецької армії та пляшки з зображеннями Беніто Муссоліні.

Судовий процес «Золотого світанку», розпочався у 2015 році, і він був один із найзначніших в політичній історії Греції.

Прокурори розповіли, як "Золотий світанок" організовував ополченців, які бродили по вулицях, часто озброєні ломами та ножами та здійснювали напади на емігрантів

Інші злочини, пов’язані з цією групою, включають вбивство пакистанського мігранта та побиття чотирьох єгипетських рибалок у 2012 році та групи  учасників комуністичних профспілок у 2013 році.

Засновник організації та довгостроковий керівник Нікос Міхалоліакос також був засуджений до понад 13 років ув'язнення разом з кількома іншими старшими членами партії.

В той же час партія "Золотий світанок" отримала 18 місць у парламенті в 2012 році.

На піку своєї слави у 2013 році партія, згідно опитувань, мала 10 відсотків підтримки, що робило її третьою за популярністю партією в Греції.

Їх вплив почав зменшуватися, коли злочинна діяльність групи виявилася в процесі свідчень.

Партія не змогла завоювати жодного місця на останніх парламентських виборах у 2019 році.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.