Казахстан, Китай: пішов перший газ

17 Oct, 2017 | |

16 жовтня вперше природний газ з Казахстану почали транспортувати до Китаю на відстань близько трьох тисяч кілометрів. На шляху трубопроводу побудовано більше 10 найпотужніших компресорних станцій.

Згідно з договором купівлі-продажу, який підписали АТ «КазТрансГаз» і компанія «PetroChina International Company Limited», протягом року в Піднебесну буде експортовано 5 млрд. кубометрів казахстанського газу. Ресурсною базою слугуватимуть родовища на заході Казахстану, в тому числі Кашаган, також буде використано запаси підземних газосховищ. Місцем прийому газу китайською стороною визначено прикордонний пункт «Хоргос».

«Історично казахстанський газ поставлявся в Європу через Російську Федерацію і дуже важливо, що зараз у Казахстану з'явилася альтернатива» про це на церемонії пуску заявив Міністр енергетики Республіки Казахстан Канат Бозумбаев. «Ми маємо технічну можливість і пропускну здатність газопроводів, щоб поставляти і 10 мільярдів кубометрів. І це стало початком нової віхи розвитку вітчизняної газової галузі» додав він.

На сьогодні Казахстанська газова галузь є однією з найсучасніших і технічно оснащених в Центрально-Азіатському регіоні.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки:

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон