Македонія входить в НАТО після зміни назви країни

06 Feb, 2019 | |

Протокол про вступ Північної Македонії в НАТО ратифікований всіма країнами альянсу на зустрічі в Брюсселі.

Таким чином, країна стане 30-м членом НАТО завдяки договору з Грецією про зміну назви з Македонії на «Північну Македонію».

Генсек альянсу Йенс Столтенберг заявив, що на час бюрократичних процедур Македонія братиме участь в засіданнях як запрошена країна.

Як очікується, процедура ратифікації буде повністю завершена вже в цьому році - до саміту альянсу в грудні, який пройде в Лондоні і ознаменує 70-річчя НАТО.

Найближчим часом глава МЗС Македонії Нікола Дімітров висловив намір відвідати столиці країн НАТО і подякував Греції за сприяння в досягненні «історичної мрії».

Нагадаємо, 17 червня минулого року Греція і Македонія підписали угоду, згідно з яким Македонія отримала нову назву - Республіка Північна Македонія. Це зняло багаторічну суперечку двох країн і відкрило Македонії дорогу в НАТО.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?