США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

21 May, 2014 | Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради |
Уільям Дроздяк (William Drozdiak)

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

США та Німеччина повинні знайти прийнятні шляхи співпраці для того, щоб допомогти вирішенню кризи навколо України. На натомість сьогодні точки Берліну та Вашингтону на шляхи вирішення однієї з найбільш небезпечних криз новітньої історії Європи поки що не співпадають.

На думку експерта, остання чотирьохгодинна зустріч канцлера Німеччини Ангели МЕРКЕЛЬ та президента США Барака ОБАМИ, яка відбулася на початку травня цього року у Вашингтоні, продемонструвала існування певної недовіри між Вашингтоном і Берліном, у тому числі через шпигунський скандал, у результаті якого стало відомо про те, що американські спеціальні служби вели прослуховування телефонних розмов німецького канцлера.

Немає сумнівів у тому, що американське керівництво чудово розуміє чутливість і складність питання про введення Європейським Союзом економічних санкцій проти Росії. Наприклад, близько шести тисяч німецьких компаній зав’язані у своїй діяльності на російський ринок. Внаслідок введення санкцій проти Росії без роботи можуть залишитися близько 300 тисяч німців. Це усвідомлюють усі сторони.

Меркель нагадала Обамі про те, що після введення санкцій проти Ірану Німеччина вже втратила 6 мільярдів дол. США. У випадку з Росією ця цифра може бути набагато більшою. Тим більше необхідно пам’ятати про доволі сильну персональну привзяку Росії до Німеччини. За словами експерта, колишній канцлер Німеччини Герхард ШРЬОДЕР кілька тижнів тому святкував в Росії своє день народження (йому виповнилося 70 років), на якому був присутній російський президент Володимир ПУТІН та керівництво Газпрому. Кажуть, що люди з партії Меркель також були на цьому святкуванні.

Однак, відомо, що на цьому етапі Вашингтон і Берлін погодились з єдиним: вибори президента України 25 травня 2014 року повинні відбулися. Сподіваюся, що до російської сторони цей месадж було донесено. Берлін та Вашингтон намагаються переконати Путіна в тому, що перезавантаження політичної системи в Україні вигідно й самій Росії.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

Конгрес має надати фінансову підтримку Україні

Бен Кардін
Бен Кардін
Сенатор США, Голова Комітету з закордонних справ Сенату

Сенатор Кардін заявив, що у той час, як багато американських сімей в родинному колі святкували День подяки, ук