МКС: видано ордери на арешт росіян

05 Mar, 2024 | |

Сьогодні, 5 березня 2024 року, Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду, до складу якої входять суддя Росаріо Сальваторе Айтала, головуючий, суддя Томоко Акане та суддя Серхіо Херардо Угальде Годінес («МКС» або «Суд»), видала ордери на арешт двох осіб. Сергія Івановича Кобилаша та пана Віктора Миколайовича Соколова, у контексті ситуації в Україні за ймовірні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

 Сергій Іванович Кобилаш, 1 квітня 1965 року народження, генерал-лейтенант ЗС Росії, який у відповідний час був командувачем Дальньої авіації Повітряно-космічних сил, та Віктор Миколайович Соколов, народився 4 квітня 1962 року, Адмірал Військово-Морського Флоту Росії, який у відповідний час був командувачем Чорноморським флотом, несуть відповідальність за військовий злочин у вигляді нападу на цивільні об’єкти (стаття 8(2)(b)(ii) Римської Статут) і воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об’єктів (стаття 8(2)(b)(iv) Римського статуту), а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій згідно зі статтею 7(1) (k) Римського статуту. Існують розумні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини за (i) вчинення дій спільно та/або через інших (стаття 25(3)(a) Римського статуту), наказ про вчинення злочинів та/або  за неспроможність здійснювати належний контроль над силами, які їм підпорядковуються (стаття 28(a) Римського статуту).

Два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури. Палата попереднього провадження визнала, що є достатні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані силами під їхнім командуванням по українській електричній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. У цей час відбулася кампанія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які були здійснені російськими збройними силами в багатьох місцях в Україні.

Палата попереднього провадження встановила, що існують розумні підстави вважати, що передбачувані удари були спрямовані проти цивільних об’єктів, і тих установок, які могли бути кваліфіковані як військові об’єкти у відповідний час, очікувана випадкова шкода та збиток для цивільного населення були б однозначно надмірна для очікуваної військової переваги.

Палата попереднього провадження також вирішила, що стверджувана кампанія ударів кваліфікується як поведінка, яка передбачає багаторазове вчинення дій проти цивільного населення відповідно до державної політики у значенні статті 7 Статуту. Таким чином, є розумні підстави вважати, що підозрювані також несуть відповідальність за злочин проти людяності «інші нелюдські дії […], що навмисно спричиняють сильні страждання або серйозні тілесні чи психічні чи фізичні ушкодження» відповідно до статті 7. (1)(k) Римського статуту.

Зміст ордерів видається «таємним», щоб захистити свідків і гарантувати розслідування. Однак, пам’ятаючи про те, що поведінка, подібна до тієї, про яку йдеться в даній ситуації, яка є порушенням міжнародного гуманітарного права, як стверджується, триває, Палата вважає, що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів. Таким чином, Палата попереднього провадження вважає, що в інтересах правосуддя дозволити Секретаріату публічно оприлюднити наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видано ордери, і форми відповідальності.

Tags: МКС
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.