Газпром вважає сланцевий газ фантомом

22 May, 2013 | Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії |
Лена Коларска-Бобінська

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Звичайно, чутки про спонсорство «Газпромом» антисланцевих кампаній до мене доходять. Хоча ніяких прямих доказів цього я не маю.

Проте є факти, які свідчать, що розвиток цієї сфери енергетики сприймається «Газпромом» як пряма конкуренція. Деякий час тому я була серед групи депутатів Європарламенту, які було запрошені до штаб-квартири «Газпрому» (вони запросили всіх членів Комітету Європейського Парламенту з питань індустрії, досліджень та енергетики, але лише кілька парламентаріїв вирішили прийняти це запрошення).

Ми обговорювали питання сланцевого газу, і представники «Газпрому» заявили, що не вважають видобуток сланцевого газу, який є екологічно небезпечним, прибутковою справою. Представники російської компанії зазначили, що сланцевий газ, на їхню думку – це просто фантом.

 

Спершу я була здивована, що представники «Газпрому» виявилися настільки відданими справі захисту довкілля, оскільки їх важко зарахувати до лав любителів екології. А потім я вловила зв’язок і подібність між аргументами, якими оперують деякі неурядові організації з приводу сланцевого газу, та аргументами «Газпрому». Що і як їх поєднує, мені важко сказати. Проте не викликає сумніву той факт, що подальший розвиток видобутку сланцевого газу в Європі призведе до зниження цін на газ. А це вже пряма загроза фінансовим інтересам «Газпрому».

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.