Нагірний Карабах: перемир’я порушено

19 Oct, 2020 | |

Вранці Вірменія повідомила про бої біля Худаферинського водосховища та мосту, який поєднує невизнану Нагірно-Карабську республіку та Іран.

Приблизно о 16:00 за київським часом президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив у Twitter про встановлення азербайджанського прапору над середньовічним Худаферинським мостом і опублікував відео азербайджанських військових на тлі цього моста.

Якщо азербайджанські військові встановлять контроль над районом біля водосховища, це означатиме, що вони просунулися на понад 40 км на південній ділянці фронту з початку бойових дій і тепер перебувають у 40 км від визнаного міжнародною спільнотою кордону з Вірменією.

Нова війна в Карабаху почалася 27 вересня. Армія невизнаного Арцаху ( вірменська назва Нагорного Карабаху) повідомила про 710 загиблих військових та добровольців станом на вечір 18 жовтня. Азербайджан дані про бойові втрати не повідомляє.

Водночас з обох боків внаслідок обстрілів загинули десятки цивільних.

Опівночі між сторонами розпочалося гуманітарне перемир'я, проте і Вірменія, і Азербайджан майже одразу звинуватили супротивника у його порушенні.

Вранці речниця Міноборони Вірменії Шушан Степанян повідомила про те, що о 7:20 азербайджанські військові перейшли в наступ в напрямку Худаферинського водосховища. Воно розташоване на ділянці кордону Азербайджану з Іраном, яку понад чверть століття контролюють вірменські військові.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі: