США з імпортера стали експортером газу

19 Nov, 2013 | Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон |
Френк Веррастро

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Менше ніж за двадцять років Сполучені Штати Америки з одного із найбільших у світі імпортерів природного газу стали одними із найбільших у світі його експортерів. Це стало можливим завдяки активному розвитку видобутку сланцевого газу, який дозволив США повністю позбутися зовнішньої залежності від цього виду палива та по-новому запустити процеси виробництва в США (у першу чергу металургії та хімічної промисловості), що стало можливим завдяки невеликій ціні на газ.

Але це ще не все. Видобуток сирої нафти в США за останні кілька років досяг рівня 2 мільйонів барелів на день. Це дозволило суттєво зменшити обсяги імпорту сирої нафти США, знизивши їх з 60% (у 2006 році) до 40% (у 2013 році).

Якщо подивитися на цифри збільшення видобутку Сполученими Штатами власних енергоносіїв, а також на суттєве зменшення обсягів споживання підприємствами США природного газу та власниками автомобілів - нафти, то стане зрозумілим, що на світовому енергетичному ринку звільнилося близько 4,5 мільйонів барелів нафти в день, які можуть купувати інші країни світу.

До речі, близько 4,5 млн. барелів нафти споживає уся Японія. До речі, саме подібні тенденції на ринку США дозволили світу більш ефективно боротися з тоталітарними режимами на Близькому Сході, оскільки країни Заходу змогли без особливих проблем на негативних наслідків для світу ввести, наприклад, санкції проти того ж Ірану.

Ось така виходить цікава енергетична арифметика. І саме вона вказує на те, що системна та планомірна робота в енергетичній сфері завжди приноситиме результати.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Чи можливі санкції проти українських політиків гомофобів?

Марійе КОРНЕЛІССЕН
Марійе КОРНЕЛІССЕН
депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс»

Марійе КОРНЕЛІССЕН, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс» про санкції проти українських політиків-гомофобів:

Відставка генерала Флінна та відношення до Росії

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Відставка генерала Флінна також викликає додаткові питання з приводу намірів адміністрації Трампа по відношенню до Росії Володимира Путіна, в тому числі, заяви президента що пропонують моральну еквівалентність між Сполученими Штатами і Росією, незважаючи на вторгнення в Україну, анексію Криму, за