НАТО: країни східного флангу зібрались в Ризі

11 Jun, 2024 | |

Країни східного флангу НАТО, також відомі як Бухарестська дев'ятка (B9), зібралися в столиці Латвії Ризі перед вирішальним липневим самітом НАТО у Вашингтоні.

У заході B9 беруть участь офіційні особи та лідери з Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини, а також нових членів НАТО Швеції та Фінляндії, а також генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Глава альянсу Столтенберг залишить свій пост у жовтні та останні кілька місяців посилює заклики підтримати Україну.

Протидія російським загрозам для НАТО була пріоритетною на порядку денному. Окрім проблем військового характеру, учасники наголосили на небезпеці, яку створює гібридна війна.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що "польський кордон з Білоруссю знову стає інструментом міграційного тиску" з боку Кремля на Європу. "Ми розуміємо, що ці ж інструменти використовуються проти інших держав нашого регіону", - додав він.

У фінальній заяві події висловлено стурбованість через посилення зв'язків між Росією та Китаєм, які, "намагаються підірвати міжнародний порядок, заснований на правилах, що суперечить нашим цінностям та інтересам".

Ми закликаємо усі країни підтримати міжнародний порядок, що включає принципи суверенітету та територіальної цілісності, які закріплені в Хартії ООН, утримуватися від підтримки військових дій Росії, а також від будь-яких дій, що можуть допомогти Росії уникнути санкцій.

Tags: НАТО
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі: