2013 рік – найбільш складний для Ірану

14 Jan, 2013 | Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND |
Аліреза Надер (Alireza Nader)

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

З часу революції в Ірані у 1979 року нинішній 2013 рік стане, очевидно, найбільш складним для цієї великої держави у двох площинах – внутрішньополітичному (розвиток внутрішніх процесів в Ірані) та зовнішньому (продовження дії міжнародних санкцій).

 

По перше, в Ірані продовжують зростати молодіжні рухи, які все більше орієнтуються на західні цінності і все менше починають сприймати закритість або навіть ізольованість іранського суспільства. Також збільшується напруга серед представників правлячої еліти Ірану, які усвідомлюють економічні втрати внаслідок введення проти Ірану міжнародних економічних санкцій.

 

По друге, на 14 червня 2013 року призначено проведення Президентських виборів в Ірані, в яких нинішній президент країни Махмуд АХМАДІНЕДЖАД не братиме участі (відповідно до норм Конституції Ірану, один політики може лише двічі поспіль брати участь у президентських виборах). Таким чином ера АХМАДІНЕДЖАД завершиться. Якою буде наступна ера – це питання, яке поки що залишається відкритим.

 

У 2013 році Ірану доведеться шукати нові достатні аргументи під час участі у міжнародних консультаціях з питання розвитку ядерного досьє Ірану. Три раунди консультацій, проведених у 2012 року в Стамбулі, Багдаді та Москві засвідчили необхідність пошуку взаємоприйнятних компромісів. У цьому зв’язку відкритим залишає питання про те, наскільки Вищий лідер Ірану Аятолла Ілі ХАМЕНІ готовий задовольнити вимоги міжнародного співтовариства.

 

Під величезним міжнародним тиском продовжуватиме знаходитися найближчий союзник Ірану в регіоні – Сирія. Сирійський президент Баша АССАД може бути відсторонений від влади, що різко послабить можливості регіонального впливу Тегерану.

 

Економічні процеси в Ірані у 2013 році також не будуть простими. Зниження обсягів експорту нафти, помножене на дії міжнародних санкцій вже негативно позначилися на розвитку іранської економіки. Таким чином це підштовхуватиме нове іранське керівництво до пошуку можливих компромісів із Заходом.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.