Німеччина: внутрішня ситуацію стає напруженою

20 Nov, 2017 | |

Ангела Меркель опинилася перед найсерйознішим викликом за свою 12-річну кар'єру канцлера через провал переговорів щодо формування німецького коаліційного уряду.

Після чотирьох тижнів перемовин з партією Меркель ХДС/ХСС та "Зеленими" з переговорчого процесу вирішилии вийти "Вільні демократи" (FDP).

Лідер останніх Крістіан Лінднер заявив, що між політсилами "немає бази для довіри".

А президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив, що країна зіткнулася з безпрецедентною ситуацією й він планує проводити переговори з усіма партіями, зокрема й з тими, які до цього не були залучені до перемовин.

Раніше Ангела Меркель висловила жаль щодо провалу "коаліціади" й офіційно повідомила президенту про невдачу переговорів.

Заступник голови ХДС Армін Лашет розповів, що у понеділок Меркель розмовляла з керівництвом партії, яке продовжує її підтримувати.

Водночас керівник Соціал-демократичної партії Мартін Шульц виключив можливість приєднання до великої коаліції з блоком Ангели Меркель.

"Ми не боїмося нових виборів", - запевнив пан Шульц.

ХДС/ХСС перемогла на виборах у вересні, однак до цього часу не може сформувати урядову коаліцію, адже багато німецьких виборців не підтримали жодну з мейнстрім-партій.

Так ХДС/ХСС у новому скликанні отримала на 65 мандатів менше, у порівнянні з попереднім, а соціал-демократи - на 40.

"Це безпрецедентна політична криза для поствоєнної Німеччини, яка може означати кінець ери Меркель", - відзначає кореспондентка ВВС у Берліні Дженні Хілл.

Вона додає, що коаліція з "Зеленими" та "Вільними демократами була чи не єдиним шансом для ХДС/ХСС сформувати уряд.

"Німеччина зараз, найбільш імовірно, змушена буде повернутися на виборчі дільниці. Утім, немає впевненості у тому, чи партія пані Меркель захоче, щоб саме вона очолювала її на нових виборах", - каже Дженні Хілл.

За її словами, така ситуація вже впливає на зовнішню політику Німеччини, адже Ангела Меркель через внутрішньополітичні справи не відвідала форум лідерів країн ЄС у Швеції минулого тижня.

Німецька канцлер також є одним учасників переговорів по Донбасу в рамках "Нормандського формату", які також не проводилися вже протягом довгого часу.

Заяви переговірників

Як повідомляють німецькі медіа, партії, що брали участь у коаліційних переговорах, мають серйозні розбіжності у питаннях податків, мігрантів та політики захисту навколишнього середовища.

Попри чутки, ніби угоду майже укладено, лідер FDP Крістіан Лінднер та його колеги по партії оголосили, що виходять з переговорів.

"Вільні демократи" заявили, що інші учасники переговорів не мають чіткого бачення майбутньої модернізації країна, а самі чотиритижневі перемовини залишили по собі "багато невідповідностей, питань без відповідей та конфліктів".

"Краще не керувати взагалі, ніж керувати погано. До побачення!" - підсумував Крістіан Лінднер.

А співголова "Зелених" Сімоне Петер звинуватив "Вільних демократів" у тому, що вони "безвідповідальні, підозрілі та діють з розрахунку".

У "Зелених" також запевнили, що мають багато спільного з ХДС/ХСС у питаннях мігрантів, зміни клімату та аграрної політики.

А у ХДС/ХСС висловили сумніви у тому, чи "Вільні демократи" взагалі були всерйоз налаштовані приєднатися до коаліції.

Ангела Меркель тепер може спробувати сформувати уряд меншості разом з "Зеленими".

Однак це означатиме, що вона буде змушена шукати загальну підтримку по кожному голосуванню - серйозні зміни для політика, яка звикла керувати в умовах потужної коаліції.

Велику коаліцію можливо сформувати за участі Соціал-демократичної партії, однак там вже неодноразово відкидали такий варіант.

Зрештою, ще одним варіантом є нові вибори.

Їх має скликати президент Штайнмаєр за довгою процедурою, що триватиме місяці.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є дуже важливими документом

Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock)
Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock), член Британського Парламенту, член Британської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи

-Пане ХЕНКОК, якими, на Ваш погляд, є перспективи підписання у 2012 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом?

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій