Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

01 Jul, 2016 | Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США |
Max Boot

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії. Такі перестороги здавались доволі обґрунтованими, оскільки російський президент Володимир Путін неодноразово говорив про готовність захисту росіян, які живуть в сусідніх державах. Наприклад, кількість російськомовного населення у Латвії складає 550 тисяч осіб, або близько 28% від загальної кількості населення, в Естонії – 320 тисяч, або 25%, у Литві – 175 тисяч, або 6%.

Позитивним у цьому контексті є те, що ці громадяни живуть в своїх країнах краще, ніж середньостатистичні росіяни в самій Росії. Негатив – це наближеність країн Балтії до російського кордону, а також готовність Путіна перейти кордон, якщо йому таке прийде в голову. Є інформація про те, що Росія фінансує діяльність проросійських політичних партій в Естонії та Латвії, які пропагують ідеї створення «народних республік» на кшталт тих, які штучно створені в Україні. Високопосадові генерали НАТО переконані, що перша фаза гібридної війни проти Балтійських країн вже запущена.

У разі, якщо на території цих країн прозвучить перший постріл, Путін буде до нього повністю підготовленим. 65 тисяч російських військ вже розміщені на російських Західних кордонах, включаючи 850 одиниць артилерії, 750 танків та 320 бойових літаків – і усе це розташовано у кількох кілометрах від Балтійських країн.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".