Норвегія: три новітні винищувачі F-35 прибули на базу Ørland у графстві Тренделаг в центрі Норвегії

28 May, 2020 | |

Три нові багатофункціональні літаки F-35A Королівських ВПС Норвегії (RoNAF) приземлилися на базі Орлан в центральній Норвегії 26 травня після більш ніж 10 годин польоту зі США.

Норвегія - четверта країна після США, Ізраїлю та Італії, які отримали винищувачі F-35.

Норвегія приєдналася до програми F-35 як партнер у фазі розвитку системи та демонстрації. У листопаді 2008 року уряд Норвегії обрав F-35 як заміну флоту F-16. А у вересні 2015 року перший F-35A був представлений перед норвезькими та американськими урядовими особами та керівництвом Lockheed Martin на урочистій церемонії на виробництві Lockheed Martin у Форт-Ворті, штат Техас.

Перші два реактивні літаки для Норвегії були доставлені до бази ВПС Люк, штат Арізона, наприкінці 2015 року, де вони використовуються для підготовки пілотів.

Норвегія отримала свої перші F-35 три роки тому. Наразі в країні є 15 винищувачів  п’ятого покоління, але вона планує розширити свій флот до 52 до 2025 року, після чого всі F-16 Норвегії будуть зняті з чергування.

Програма виробництва F-35 давно зазнала перевищення витрат, затримку та дефіцит комплектуючих деталей. Однак зараз витрати знижуються, і літак буде найсучаснішим у світі, заявили американські чиновники.

Окрім США, 11 країн світу купують ці літаки.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі: