Новий президент Казахстану: що очікувати?

30 Jun, 2019 | |
KZ_RU

Вперше після розпаду Радянського Союзу Казахстан має нового президента. Токаєв Касим-Жомарт, наступник Нурсултана Назарбаєва –колишнього диктатора країн Центральної Азії, затвердив свої позиції на виборах, де він змагався із іншими шістьома кандидатами, схваленими парламентом.

Проте злагоджений процес передачі влади був порушений тривалими протестами, які пройшли в Казахстані за останні декілька місяців і завершилися всенародними демонстраціями саме в день виборів.

Вибори відбулися через несподівану відставку Назарбаєва у березні після майже 30 років його перебування при владі. Процес передачі влади активізував критиків та активістів, які відверто демонстрували своє незадоволення через корупцію, відсутність політичних прав та погані економічні перспективи. Такі прояви незадоволення є рідкістю у країні із таким жорстким контролем, де політична опозиція та діяльність незалежних ЗМІ максимально обмежена.

Токаєв Касим-Жомарт

На фото: Токаєв Касим-Жомарт

На думку аналітиків групи Geostratgy, ця виборча кампанія показала, що суспільство міняється і наскільки ті, хто при владі втратили зв'язок зі своїми людьми. Вибори були жорстко контрольованою подією, і Назарбаєв сказав, що процес приведення до влади його надійного союзника, 66-річного Токаєва, планувався «протягом більш, ніж трьох років.»

Незважаючи на те , що Назарбаєв вже не президент , він все одно має широкі повноваження, які дозволять йому формувати внутрішню і зовнішню політику країни протягом кількох наступних років. А опозиція в країні так і залишатиметься жорстко обмеженою і контрольованою,

Токаєв має вражаюче резюме за часи поки він був прем’єр-міністром, міністром закордонних справ та спікером Сенату. Казахстан довгий час намагався досягти балансу між двома своїми країнами - сусідами – Китаєм та Росією, одночасно підтримуючи зв'язок зі Сполученими Штатами. Як досвідчений дипломат, який навчався у Москві за часи Радянського Союзу, він вважається експертом з питань Китаю і має багаторічний досвід і усталені зв’язки з президентами Росії та Китаю – Володимиром Путіном та Сі Цзіньпіном.

Необхідно враховувати, шо Токаєв брав активну участь у формуванні зовнішньої політики Казахстану із самого початку. Одна ймовірно, що другий президент Казахстану зіткнеться з проблемою своєї легітимності як глави держави. Якщо порівнювати його з Дмитром Медвєдєвим, коли той посів місце президента Путіна у 2008 році, Токаєв буде обмежений тим, що не має верховної влади, незважаючи на те, що посідає найвищу посаду у державі.

За оцінками Geostratgy, міжнародні партнери будуть його поважати, проте вони не бачитимуть в ньому керівника. Як і Медвєдєв , Токаєв потерпатиме від того, що його не сприйматимуть як політика, який має незалежну владу і найвищий вплив. Подібні виклики, ймовірно, переслідуватимуть Токаєва у світі казахстанської політики.

Його також можна вважати тимчасовим діячем, який згодом передасть владу справжньому наступнику Назарбаєва, а саме його старшій дочці, Даризі Назарбаєвій або іншому впливовому члену сім'ї.

Назарбаєва була призначена на посаду спікера Сенату у березні 2019 року після відставки свого батька та після призначення Токаєва, і зараз вона, відповідно до Конституції, наступна у черзі на президентство.

Цілком ймовірно, що справжня передача влади розпочнеться лише після смерті Назарбаєва. Але треба враховувати, шо «нового Назарбаєва» ніколи не буде. Його наступник не зможе продовжувати правити так, як він.

Зараз такі плани іще доволі приблизні, і ми побачимо, чи призведе нинішня хвиля реакції суспільства до того, що казахстанська влада змінить хід запланованого наступництва у владі. Зараз ми іще точно не знаємо. Але який би план вони не виробили, його буде зірвано. Це означає, що з обранням Токаєва для Росії наступила лише своєрідна тимчасова передишка, яка не означає те, що Москва готова й надалі контролювати процеси в Казахстані та робити опір наступну Китаю.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи можливі санкції проти українських політиків гомофобів?

Марійе КОРНЕЛІССЕН
Марійе КОРНЕЛІССЕН
депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс»

Марійе КОРНЕЛІССЕН, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс» про санкції проти українських політиків-гомофобів:

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь