Північна та Південна Кореї: напруження зростає

04 Sep, 2017 | |

У відповідь на успішне, вже шосте за рахунком, випробування КНДР ядерного заряду, Південна Корея провела власні ракетні навчання. Таким чином Сеул відпрацював можливий удар по ядерних об'єктах північного сусіда.

Під час навчань використовували справжні бойові заряди, які запускали як з землі, так і з літаків.

Напередодні у Білому домі обговорили випробування ракет Північною Кореєю та можливі дії у відповідь. Після цього глава Пентагону Джеймс Меттіс попередив, що в разі загрози США, їх території та територіям союзників з боку КНДР Вашингтон відповість Пхеньяну "масштабними військовими діями".

За словами Меттіса, США не прагнуть повного знищення КНДР, хоча і мають такі можливості.

Президент США Дональд Трамп, відповідаючи на запитання журналістів про те, чи планують США атакувати Північну Корею, сказав: "Подивимося".

Проведення навчань мало продемонструвати перехід Південної Кореї у стан підвищеної бойової готовності. Однак бойові заряди були звичайними - у країни немає ядерних боєголовок.

Водночас південнокорейське командування заявило, що навчання проводилися "з урахуванням місця розташування" полігону, де Пхеньян провів успішне випробування ядерного заряду.

"Навчання демонструють, що армія Південної Кореї рішуче налаштована знищити не тільки джерело провокації, а й керівництво противника і його додаткові сили, якщо вони становлять загрозу для безпеки наших людей", - цитує агенція Yonhap представника південнокорейського командування.

Агенція також повідомила, що Сеул і Вашингтон погодилися переглянути чинні домовленості, щоби Південна Корея могла вдвічі збільшити свою ракетну міць.

У понеділок, 4 вересня, Рада Безпеки ООН проведе засідання у зв'язку з останніми ядерним випробуванням КНДР. Провести екстрену зустріч, яка відбудеться о 10 годині ранку (17:00 за київським часом), хотіли делегації США, Великобританії, Франції, Японії та Південної Кореї.

3 вересня КНДР офіційно визнала проведення ядерних випробувань. Північнокорейське державне телебачення повідомило про "цілком успішні" випробування водневої бомби.

У повідомленні відзначається, що цю бомбу можна використовувати як боєголовку для ракет.

Північна Корея проігнорувала санкції ООН та міжнародний тиск проти розробки ядерної зброї та випробувальних ракет, які потенційно можуть потрапити на територію США.

Південна Корея, Китай та Росія розкритикували шосте ядерне випробування КНДР.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін висуває вимоги, які, як він знає, ніколи не будуть виконані

Норберт Реттген
Норберт Реттген
Голова Комітету Бундестагу зі зовнішньої політики

Путін висуває вимоги до НАТО, які, як він знає, ніколи не будуть виконані. Чому? Він доручив Лаврову пояснити, що Польща, країни Балтії та Україна є «осиротілими територіями», націленими на НАТО. Чому?

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

Конгрес має надати фінансову підтримку Україні

Бен Кардін
Бен Кардін
Сенатор США, Голова Комітету з закордонних справ Сенату

Сенатор Кардін заявив, що у той час, як багато американських сімей в родинному колі святкували День подяки, ук