Польща: чим завершаться вибори

02 Jul, 2020 | |

Як передбачали опитування, перший тур президентських перегонів у Польщі, що відбувся 28 червня, вивів на двобій нинішнього очільника країни Анджея Дуду і опозиційного мера Варшави Рафала Тшасковського.

Польська преса вже зараз пише, що 12 липня громадяни країни робитимуть "цивілізаційний вибір". Вони розглядають можливі стратегії обох кандидатів, а також звертають увагу на роль ЗМІ у передвиборчій кампанії.

За результатами підрахунку 99.78% голосів, перше місце посів Анджей Дуда, якого підтримує правляча консервативна партія "Право і справедливість". За нього віддали голоси 43,67% громадян.

Його суперником у другому турі став чинний мер Варшави, висуванець опозиційної "Громадянської платформи" Рафал Тшасковський, якого підтримали 30,34% виборців.

Президентські вибори в Польщі стали першими в Європі від часу спалаху пандемії коронавірусу. Саме вбивчий Covid-19 призвів до перенесення дати голосування з 10 травня на червень, що дало змогу опозиції поміняти кандидата "на марші": мер польської столиці долучився до кампанії лише за п'ять тижнів до голосування.

Перемогла демократія

Хоча Польщі ще належить з'ясувати прізвище свого наступного президента, вона вже отримала "головного переможця". На переконання незалежного новинного телеканалу TVN24, нею стала демократія, і найкращим доказом цього є надзвичайно висока для Польщі явка - 64.4%.

Як зазначив канал, це був, "можливо, найвищий показник від часу падіння комунізму" 30 років тому. Для порівняння, під час виборів 2015 року явка становила 49%.

А той факт, що люди вишикувалися у довжелезні багатогодинні черги, зумовлені правилами захисту від коронавірусу на виборчих дільницях, зробило їхнє бажання висловитися під час цих "вирішальних" виборів ще більш вагомим, наголосив TVN24.

 

Коментуючи результат першого туру, тижневик Polityka зазначає, що Дуда вирвався уперед "із солідною перевагою". "Ще ніколи не було так, що кандидат, який виграв з такою перевагою в першому турі, програвати вибори у другому", - зауважує часопис.

Більшість коментаторів погоджуються, що в обох кандидатів попереду два тижні надзвичайно напруженої агітації.

За словами провідної консервативної газети Rzeczpospolita, "проблема президента полягає в тому, що традиційний електорат "Права і справедливості" вже мобілізований майже до межі"

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.