Що відбувається у внутрішній політиці Китаю?

06 Dec, 2023 | |
Ci Ci

Поки світ відволікається на війну на Близькому Сході та в Україні, в надсекретній політичній системі Китаю відбувається чистка, що має глибокі наслідки для світової економіки і навіть для перспектив миру в регіоні.

Сигнали, що надходять з Пекіна, не викликають сумнівів, навіть незважаючи на те, що китайські служби безпеки посилили репресії до тоталітарного рівня, що робить майже неможливим дізнатися, що насправді відбувається всередині країни.

Незрозуміле зникнення і усунення міністрів закордонних справ і оборони Китаю - обох лояльних до Сі, які були обрані і підвищені в посаді всього за кілька місяців до того, як зникли безвісти на початку цього року, - це лише два приклади.

Серед інших високопоставлених жертв - генерали, відповідальні за китайську програму створення ядерної зброї, і деякі з найвищих посадових осіб, які здійснюють нагляд за китайським фінансовим сектором. Деякі з цих колишніх прибічників Сі, очевидно, померли в ув'язненні.

Ще однією зловісною ознакою є передчасна смерть Лі Кецяна, прем'єр-міністра Китаю, який нещодавно пішов у відставку і є другою особою в комуністичній ієрархії, який, як стверджується, помер від серцевого нападу в басейні в Шанхаї наприкінці жовтня, незважаючи на те, що йому було надано найкраще в світі медичне обслуговування. Після його смерті Сі наказав сильно обмежити публічну жалобу за своїм колишнім суперником.

У свідомості багатьох китайців "серцевий напад у басейні" має ту ж конотацію, що й "випадання з вікна" для російських чиновників, які розлютили або образили Володимира Путіна.

З початку свого правління в 2012 році Сі Цзіньпін в результаті нескінченних чисток усунув мільйони чиновників - від високопоставлених "тигрів" Комуністичної партії до скромних бюрократичних "мух", якщо користуватися образною термінологією Сі Цзіньпіна.

Відмінність сьогодні полягає в тому, що нейтралізовані чиновники не є членами ворожих політичних фракцій, а лоялістами з найближчого оточення Сі, що викликає серйозні питання щодо стабільності режиму.

За такої гарячкової атмосфери в Піднебесній існують побоювання, що ізольований і параноїдальний голова Сі може прорахуватися, спровокувати збройний конфлікт з одним із слабших сусідів або навіть розпочати повномасштабне вторгнення в демократичний Тайвань, щоб відволіктися від своїх внутрішніх проблем.

Внутрішні процеси

Політичні землетруси, що виходять зі старої імперської резиденції керівництва в Чжуннаньхаї, погіршують і без того жахливий стан китайської економіки.

"Ми бачимо Китай, який стикається з проблемами всередині країни: старіння суспільства, демографічна ситуація, гостра житлова криза, уповільнення зростання, несподіване безробіття, оскільки молоде покоління, яке закінчує університет, більше не може знайти адекватну роботу в приватному секторі", - заявила минулого тижня в інтерв'ю виданню POLITICO президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка разом зі своїм колегою з Європейської ради Шарлем Мішелем цього тижня вирушає до Пекіна на першу за останні п'ять років зустріч ЄС-Китай віч-на-віч.

В останні тижні провідний інвестиційний банк країни заборонив негативні макроекономічні або ринкові коментарі, а також будь-яку поведінку, яка може свідчити про те, що його банкіри ведуть "гедоністичний спосіб життя".

Невдовзі після того, як Сі очолив Комуністичну партію в 2012 році, cотні старших офіцерів Народно-визвольної армії (НВА), а також тисячі вищих партійних чиновників були заарештовані, зникли або "покінчили життя самогубством" (доведені до самогубства або вбиті за обставин, схожих на самогубство).

Бенефіціарами цієї багаторічної чистки стали провінційні бюрократи, які працювали з Сі на початку його кар'єри і головною кваліфікацією яких є беззаперечна лояльність до "народного лідера".

Кар’єрні зростання

Колишні чиновники з маленьких містечок зараз складають більшість у Постійному комітеті Політбюро, який володіє найвищою владою в Китаї.

Однією з таких відданих фігур був Цинь Ган, колишній речник китайського МЗС, чия кар'єра стрімко пішла вгору після того, як він став головним офіцером протоколу Китаю, контролюючи більшість комунікацій голови Сі з іноземними високопосадовцями в період з 2014 по 2018 рік.

Після короткого перебування на посаді заступника міністра закордонних справ Цинь був призначений послом у Вашингтоні в липні 2021 року, а міністром закордонних справ лише через 18 місяців - унікально швидке просування, яке китайські офіційні особи пояснюють його близькістю та особистою прихильністю до "основного лідера".

25 червня 2023 року, лише через півроку після призначення на посаду міністра, Цінь провів зустрічі в Пекіні з міністрами закордонних справ Шрі-Ланки та В'єтнаму, а також із заступником міністра закордонних справ Росії Андрієм Руденком. А потім він зник.

За словами кількох людей, які мають доступ до китайських високопосадовців, справжня місія Руденка в Пекіні полягала в тому, щоб повідомити Сі, що його міністр закордонних справ і кілька вищих офіцерів спецслужб були скомпрометовані західними розвідслужбами.

Після його зникнення з'явилися моторошні історії про роман Ціня з репортером китайської телекомпанії Phoenix TV Фу Сяотянь, від якої у нього нібито народився син, який є громадянином США. Ці історії широко поширювалися в Інтернеті за очевидної згоди китайської кібер-цензури.

Фу навчалася в Кембриджському університеті, традиційному місці набору кадрів для британських спецслужб, і вперше зустрілася з Цинь більше десяти років тому, коли він був направлений до посольства Китаю в Лондоні.

У 2016 році Коледж Черчилля, альма-матер Фу в Кембриджі, назвав сад її ім'ям на знак подяки за "дуже рідкісну ... серію щедрих подарунків", які, як повідомляється, склали щонайменше 250 000 фунтів стерлінгів, що є величезною сумою для більшості журналістів.

Перед зникненням міністра закордонних справ Фу практично назвала Циня батьком своєї дитини в соціальних мережах. Потім, у квітні 2023 року, вона повернулася до Пекіна на приватному літаку, зафрахтованому урядом, і відтоді про неї нічого не чути.

Китайська пропагандистська система недвозначно натякає на те, що роман і позашлюбна американська дитина стали причиною чистки Цінь.

Ядерна сфера

За словами кількох людей, які мають доступ до вищих посадових осіб, справжньою причиною його раптового зникнення була причетність Циня до набагато серйознішого скандалу, в якому були замішані міністр оборони і генерали, які командували "ракетними військами" Китаю, що здійснюють нагляд за програмою створення ядерної зброї.

Майже одночасно зі зникненням Циня зник і головнокомандувач ракетних військ Лі Ючао, а також його заступник Лю Гуанбінь і колишній заступник Чжан Чженчжун.

Кілька інших високопоставлених діючих і колишніх офіцерів також були затримані, а щонайменше один колишній заступник командувача помер від невстановленої хвороби, згідно з повідомленнями державних засобів масової інформації.

Зрештою, зниклі командири були офіційно звільнені і замінені офіцерами з військово-морських і військово-повітряних сил, що є дуже рідкісним явищем, оскільки вищий командний склад ракетних військ майже завжди призначався на посади з-поміж військовослужбовців.

Невдовзі після того, як було офіційно оголошено про чистку ракетних військ, Лі Шанфу, людина, яку Сі Сі призначив міністром оборони Китаю в березні цього року, також зникла. Про його офіційну відставку було оголошено наприкінці жовтня.

Інтриги додало стисле повідомлення в державних ЗМІ за день до того, як Цинь був офіційно усунутий з посади міністра закордонних справ у липні. У ньому йшлося про те, що Ван Шаоцзюнь, командир з 2015 року підрозділу Центральної гвардії, який захищає вищих керівників Китаю і контролює особисту охорону голови Сі, помер трьома місяцями раніше через "неефективне медичне лікування".

Китайська програма ядерної зброї значно розширилася за останні роки, і, за словами людей, які мають доступ до вищих китайських чиновників, послання російського заступника міністра Руденка Сі містило звинувачення в тому, що Цинь і родичі вищих офіцерів ракетних військ допомагали передавати китайські ядерні секрети західним розвідувальним службам.

Двоє з цих людей стверджують, що Цинь помер, чи то від самогубства, чи то від тортур, наприкінці липня у військовому госпіталі в Пекіні, де лікуються вищі керівники Китаю.

Tags: Китай
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот: