Соціальні мережі: інструмент контролю

22 Jul, 2018 | Євген Скворцов | молодший аналітик Групи Geostrategy
social network

В сучасних умовах ведення інформаційної війни надзвичайно важливою є оцінка можливих загроз та упередження маніпулятивно-деструктивного впливу на користувачів соціальних мереж.

З кінця ХХ сторіччя людство спостерігає за інформаційною революцією, котра впливає на всі сфери життя. В Україні 91% молоді користується соцмережами, що становить майже половину усього населення країни. Наразі саме через історичний період (вільний доступ до інформації) велика кількість експертів вважає, що поколінню Y дуже тяжко дається довге очікування. Через це, хоча вони відігравали важливу роль під час Революції Гідності, багато молоді не прийшло на вибори, через що явка склала 60%.

На прикладі інтернет-партії «Демократична Орда», котру створили декілька відомих відеоблогерів, в нас є можливість прослідкувати за силою соціальної мережі Фейсбук.

Партія нещодавно спробувала свої сили в якості кандидатів у Раду громадського контролю, зареєструвавши своє ГО в передостанній день подачі заявок кандидатів. Молодь не підтримує популістів і прагне радикальних змін в країні, підтримуючи блогерів. З аналізу, проведеного Радіо Свобода, випливає, що ці люди, котрі пройшли в Раду громадського контролю від партії Демократична Орда, «можуть бути наближеними, лояльними та певним чином підконтрольними Адміністрації президента».

Партія, в якій люди називають себе орками, закликають до радикальних змін в країні через соціальні мережі, має підтримку, та збирається подаватись на вибори у Верховну Раду України. Ця партія має своїх представників, котрі можуть впливати на вибір кандидатур на посаду детективів НАБУ. Саме тому треба обережно оцінювати нові гасла та заклики до змін.

Загроз демократичним цінностям, суверенності країни, територіальній цілісності не буде ставати менше з плином часу, зараз критично важливим стоїть питання побудови та запровадження дієвої системи інституцій, котра повинна бути спрямовані саме на зміну олігархії, виявленню загроз національній безпеці. Зараз ми живемо в час повної підміни цінностей, в час розквіту популізму. Поки ми намагаємось вирішити ці проблеми, нам необхідно бути максимально обережними при виборі політиків, як старих, так і нових.

Велику роль в інформаційній війні має відігравати експертно-аналітична громада, викривати суть запропонованих, нав’язаних ідей користувачам соціальних мереж, коментуючи та викриваючи важливі деталі, чим буде підвищена безпека інформаційного простору країни, та буде надана відсіч пропаганді, котра квітне у соціальних мережах.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".