Спецпредставник ЄС з питань агресії проти України

02 Feb, 2018 | |
boom

Європейський Союз має значний досвід участі у так званих миротворчих місіях, мета яких – знайти вирішення складних міжнародних конфліктів із застосуванням військової сили.

На думку аналітиків Geostrategy цей досвід Євросоюзу може бути цікавим для України, яка починаючи з 2014 року зазнає масштабної збройної агресії зі сторони сусідньої Росії. Хоча варто мати на увазі, що, наприклад, рішення Брюсселю започаткувати місію ЄС щодо російсько-грузинського конфлікту було ухвалено лише у 2017 році – фактично, через дев’ять років після виникнення самого конфлікту. Тим не менше, Україні, яка намагається залучитися якомога ширшою міжнародною коаліцією у боротьби із російською агресією навіть такий досвід ЄС може стати корисним.

1. Косово, представник Наталія Апостолова, місія діє з серпня 2016 року. Мандат включає завдання надавати рекомендації та підтримку ЄС у політичному процесі та сприяти загальній координцізції з ЄС. Спеціальний представник дає директиви для місії спеціальної місії ЄС в Косово - EULEX покликаної зміцнити верховенство закону в краї.

2. Південний Кавказ та Грузія, представник Тойво Клаар, місія діє з листопада 2017 року.

Мандат базується на політичних цілях Союзу для Південного Кавказу відповідно до існуючих механізмів, включаючи ОБСЄ та Мінську групу, з метою попередження конфліктів у регіоні, сприяння мирному врегулюванню конфліктів у регіоні, в тому числі кризи в Грузії та Нагірно-карабахському конфлікті шляхом сприяння поверненню біженців та внутрішньо переміщених осіб; підтримки інших засобів врегулювання відповідно до принципів міжнародного права; конструктивної співпраці з основними зацікавленими акторами цього регіону; заохочення та підтримки подальшої співпраці між Вірменією, Азербайджаном та Грузією, а також, їз сусідніми країнами; а також підвищення ефективності та видимості ЄС в регіоні.

3. Боснія та Герцеговина, представник Ларс Гуннар-Вінемарк, місія діє з березня 2015 року.

Мандат базується на таких політичних цілях ЄС: триваючий прогрес в процесах стабілізації та асоціації; стабільна, прогресивна, мирна, багатонаціональна та об’єднана Боснія та Герцеговина; співпраця з сусідніми державами; незворотній шлях до членства в ЄС; продовження підтримки імплементації Загальної Рамкової Угоди про мир.

4. Близький Схід, представник Фернандо Джентіліні, місія діє зберезня 2015 року.

Працює над відновленням конструктивних переговорів з метою досягнення всеосяжної мирної угоди на основі рішення двох держав. Співпрацює з основними акторами - сторонами конфлікту, членами Квартету, арабськими державами та відповідними регіональними органами.

5. Центральна Азія, представник Пітер Буріан, місія діє з квітня 2015 року.

Його призначення свідчить про постійне співробітництво ЄС з Центральною Азією, що демонструє сильну присутність ЄС у регіоні , взаємодію по ключовим питанням, що становлять взаємний інтерес, включаючи верховенство права, безпеку, енергію, воду, освіту і права людини.

6. Африканський Ріг (Джибуті, Сомалі, Судан, Ефіопія), представник Олександр Рондос, місія діє з січня 2012 року.

Мандат базується на меті ЄС активно сприяти досягненню міцного миру, безпеки та розвитку в регіоні. Крім того, Спецпредставник ЄС має на меті покращити якість, інтенсивність та вплив багатопланової участі ЄС на Африканському Розі.

7. Сахель, представник Ангель Лосада, місія діє з листопада 2015 року.

Координує комплексний підхід ЄС до регіональної кризи на основі стратегії ЄС щодо безпеки та розвитку в Сахелі.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є дуже важливими документом

Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock)
Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock), член Британського Парламенту, член Британської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи

-Пане ХЕНКОК, якими, на Ваш погляд, є перспективи підписання у 2012 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом?

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі:

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.